Faust (film, 1926)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Faust
Režija F. W. Murnau
Producent Erich Pommer
Scenario Hans Kyser
Uloge Gösta Ekman
Emil Jannings
Camilla Horn
Wilhelm Dieterle
Frida Richard
Yvette Guilbert
Muzika Werner Richard Heymann (premijera)
William Axt (američka verzija)
Fotografija Carl Hoffman
Distribucija UFA
Datum(i) premijere
14. septembar 1926 (1926-09-14) (Austrija)
Trajanje 106 min.
Zemlja Njemačka Njemačka
Jezik nijemi film
njemački međutitlovi
Budžet 2 miliona njemačkih maraka

Faust je slavna njemačka crno-bijela nijema fantastična drama iz 1926. koju je režirao F. W. Murnau a koja je adaptacija istoimene drame (tragedije) koju je napisao Johann Wolfgang Goethe a koja se zasniva na staroj njemačkoj priči o znanstveniku koji je sklopio ugovor sa vragom. To je jedan od klasika njemačkog ekspresionističkog filma koji je doživio velik uspjeh u kinima.

Filmska ekipa[uredi - уреди | uredi kôd]

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Sile zla žele pobjeći iz podzemlja, ali ih zaustavi Anđeo. Anđeo i Vrag sklope okladu; ako stari znanstvenik Faust postane zao onda će i cijela Zemlja postati vlasništvo zla, a ako ostane dobar onda će vladati dobro. Vrag pošalje zaraznu epidemiju u grad pa Faust očajno traži lijek kako bi spasio oboljele. Za znanje se obeča Mephistu za jedan dan, no ljudi shvate s kim je sklopio ugovor pa ga kamenuju i otjeraju.

Onda Mephisto pomladi Fausta i odvede ga na letećem tepihu u Italiju odakle mu ponudi puno žena. Zaluđeni Faust za mladost proda svoju dušu Mephistu. Kada se vrati natrag u grad, Faust se zaljubi u Gretchen ali joj Mephisto ubije brata i kao ubojicu optuži njega. Gretchen završi na lomači, ali joj se dobrovoljno pridruži i Faust te svojom ljubavlju i žrtvovanjem slomi pakt i dobije natrag svoju dušu.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Kritike[uredi - уреди | uredi kôd]

Skoro svi kritičari su pozitivno ocijenili film. Fernando F. Croce je u svojoj recenziji, u kojoj je filmu dao 4 od 4 zvijezde, napisao: "Filmovi iz njemačke ekspresionističke ere su slavni zbog svojih žestoko stiliziranih realizacija, a za Murnaua ta artificijalnsot medija je donijela kluč za predstavljanje njegovih istina" a Michael W. Phillips Jr. : "Remek-djelo ekspresionističkog filmotvorstva, nijemi klasik koji je na žalost duboko oslabljen u ukočenom drugom činu. Ipak, usprkos toj mani, prvi, apokaliptični čin i treći, fatalistični, čine ovo jednim od vizualno najzanimljivijih i najuzbudljivijih filmova nijemog razdoblja. Odlična ekspozicija predstavlja četiri jahača apokalipse kako jašu iznad Europe; Satan i anđeo se svađaju oko sudbine svijeta...Lokacija filma tijekom većine njegove radnje se nalazi u Pragu tijekom epidemije. Dizajn scenografije i kamera u ovom filmu su prava čuda; osobito u sceni u kojoj se ogromni Memphisto nalazi iznad makete grada i njegova sjena pada na njega". Roger Ebert je zaključio: "Katkad osjećam, u ovom razdoblju stručne kompjuterske animacije, da mi biva pokazano previše - ta tehnika potiskuje umjetnost i maštu. Svijet "Fausta" nikada nije bio namijenjen da bi se identificirao pravi fizički svemir, nego da bude krajolik noćnih mora".

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]