Father Knows Best

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Father Knows Best je bio popularni američki radio i televizijski sitcom 1950-ih poznat po tome što je portretirao idealiziranu viziju života tadašnje američke srednje klase.

Tvorac sitcoma je bio Ed James, pisac koji je 20.12. 1948 stvorio tzv. audicijsku ploču, svojevrsni pilot-projekt za tadašnje radio-stanice. Osam mjeseci kasnije - 25.8. 1949. serija se počela emitirati na radio-programu NBC-ja.

Glavni je junak serije bio Jim Anderson, agent osiguravajućeg društva General Insurance čija je porodica živjela negdje na Srednjem Zapadu. Stalni likovi su bili njegova supruga Margaret, najstarija kći Betty, sin Bud i najmlađa kći Kathy. Tumač glavne uloge bio je poznati glumac Robert Young.

3.10. 1954. serija se prebacila na televiziju i počela emitirati na CBS-u. Od originalne radio-postave jedino je Robert Young ponovio svoju ulogu. Serija, koju je producirala filmska tvrtka Screen Gems, je doživjela ogroman uspjeh i emitirala se šest sezona. Posljednja epizoda je emitirana 17.9. 1960. Snimanje je, usprkos velikoj gledanosti, obustavljeno jer se Young htio posvetiti novim projektima.

Likovi i glumačka postava u TV-seriji[uredi | uredi kod]

Father Knows Best u kasnijim godinama[uredi | uredi kod]

Father Knows Best je uživao enormnu popularnost 1950-ih, ali je u kasnijim godinama postao predmetom žestokih kritika zbog idealiziranog prikaza života američke porodice, odnosno promoviranja patrijarhalnih i konzervativnih društvenih vrijednosti. Te su kritike postale pogotovo žestoke nakon burnih društvenih promjena 1960-ih. Mnogi baby boomeri su upravo tu seriju navodili kao oličenje svega protiv čega su se bunili, odnosno svega što bi suvremeno američko i svjetsko društvo trebalo odbaciti.

Usprkos tome, serija uživa popularnost u dijelu publike. Paramount Pictures je najavio kako će 2008. godine snimiti filmsku verziju s Timom Allenom u glavnoj ulozi.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]