Farnak I (ministar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Farnak I. (oko 565. pne. - ?) je bio perzijski plemić, sin Arsama[1], stric Darija I. Velikog, te ministar financija od 506. do 497. pne.

Historijski izvori[uredi | uredi kod]

Farnak I. (elamski Parnaka) je bio sin Arsama koji je pripadao ogranku perzijske kraljevske dinastije Ahemenida, odnosno rođak Kira Velikog prema pradjedu Teispu. Prema zapisima na klinastom pismu pronađenim u Babiloniji, Farnakov nadređeni bio je Gobrias II., babilonski satrap. Godine 522. pne. na perzijski tron stupa uzurpator Gaumata koji je iste godine svrgnut, a nasljeđuje ga Darije I. Veliki, Farnakov nećak[1].

Politički život[uredi | uredi kod]

Farnak I. je postao čovjek od velike važnosti na kraljevskom dvoru svog nećaka, vladara Darija I. Velikog. Prema glinenim zapisima pronađenim u Perzepolisu, Farnak se spominje kao perzijski ministar financija (perz. ganzabara) koji je obnašao tu dužnost od 506. do 497. pne. Također, Farnak je bio zadužen i za izdavanje putovnica, imenovanje sudaca, te za nadzor računovođa i trgovine. Porez u Perzijskoj Monarhiji prikupljao se uglavnom u zlatu i srebru, a čuvari riznice bili su vrlo dobro plaćeni budući da su bili osobe od velike odgovornosti[1]. Farnak I. je imao sina Artabaza I.[2] koji je 477. pne. imenovan satrapom Frigije, a njegovi potomci vladali su tom pokrajinom više od stoljeća pa se često nazivaju Farnakidskom dinastijom[1].

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Farnak I. (Livius.org)”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-18. Pristupljeno 2011-01-18. 
  2. „Farnak (Pharnaces), AncientLibrary.com”. Arhivirano iz originala na datum 2011-04-20. Pristupljeno 2011-01-18. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]