Evropski univerzitetski institut

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Evropski univerzitetski institut
European University Institute
Istituto universitario europeo
Institut universitaire européen
Europäisches Hochschulinstitut
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1972.
Generalno
Budžet61,645,000 €[1]
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – savezna država
  – država

Fiesole & Firenca
Firenca
Toskana
Italija
Službene stranice
www.eui.eu

Evropski univerzitetski institut (engl. European University Institute, ital. Istituto universitario europeo, fr. Institut universitaire européen), skraćeno EUI, je međunarodni institut za postdiplomske i postdoktorske studije i istraživanje, nezavisno telo Evropske unije sa pravnom javnosti, osnovano od strane zemalja članica sa namerom da doprinesu kulturnom i naučnom razvoju u društvenim naukama, iz evropske perspektive. EUI ima status međunarodne organizacije. Nalazi se na brdima iznad Firence u naselju Fiesole u Italiji.

Evropski univerzitetski institut (EUI) osnovan je 1972. godine od strane članica tadašnje Evropske zajednice.[2] Poreklo EUI-a može da se prati još od zalaganja za stvaranje zajedničkog evropskog instituta na Konferenciji u Haagu 1948. godine i Evropskoj konferenciji o kulturi naredne godine u Lozani. Na Konferenciji u Mesini 1955. godine, kada su članice Evropske zajednice za ugljen i čelik ocenjivale napredak te organizacije, nemački državni sekretar, Walter Hallstein, pozvao je na osnivanje centra za obuku u domeni nuklearnih nauka.

Ideja je uglavnom ostala samo na tome sve do 1969. godine kada su se evropski lideri ponovo sastali u Haagu i doneli odluku da finansiraju Evropski univerzitetski institut u Firenci. Do tog trenutka, ideja se razvila iz centra za nuklearne nauke u institut usredsređen na humanističke nauke, promovirajući kulturnu razmenu između članica. Planovi su realizovani konferencijama u Firenci i Rimu 1970. i 1971. godine, kada je odlučeno da će institut biti namenjen isključivo za postdiplomske studije i da neće direktno biti institucija tadašnje Evropske zajednice već zajednička institucija njezinih zemalja članica.

Šest članica - Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Luksemburg i Holandija - potpisale su konvenciju 1972. godine kojom se osniva EUI kao stub za istraživanje i razvoj.[3][4] Konvencija EUI-a stupila je na snagu 1975. godine, a institut je otvorio vrata za svojih prvih 70 istraživačima 1976. godine. Njegova misija, utvrđena tokom sedamdesetih godina, jeste "podsticanje napretka u učenju u oblastima koje su od posebnog interesa za razvoj Evrope".

Danska, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo pridružile su se Evropskoj zajednici 1973. godine i potom pristupile konvenciji koja osniva EUI. 1992. godine, nova konvencija koja menja konvenciju iz 1972. godine o osnivanju EUI-a, potpisana je od strane tada 12 članica zajednice.[5] Stupila je na snagu 2007. godine kada je poslednja država ratifikovala konvenciju.

Do decembra 2019. godine, članice EUI-a su sve članice EU osim Hrvatske, Češke, Mađarske i Litvanije.[6][7]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. The President's Annual Report for 2015. Florence: European University Institute. 2016. str. 98. Pristupljeno 21 May 2016. 
  2. „European University Institute”. Farnesina. Pristupljeno 11 February 2018. 
  3. „Convention setting up a European University Institute”. Official Journal of the European Union С (29). 1976. 
  4. „Convention setting up a European University Institute”. Government of the Netherlands. Pristupljeno 2019-02-10. 
  5. „Convention revising the Convention setting up a European University Institute”. Government of the Netherlands. Pristupljeno 2019-02-10. 
  6. „A Brief History of the EUI”. European University Institute. Pristupljeno 2020-03-03. 
  7. „Convention setting up a European University Institute as revised by the 1992 amending Convention”. European University Institute. Pristupljeno 2019-02-16. 

Vidi još[uredi | uredi kod]