Univerzitet Ujedinjenih nacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet Ujedinjenih nacija
United Nations University
国際連合大学
UNU
Logo univerziteta
Historija
OsnivačGeneralna skupština Ujedinjenih naroda
Osnivanje1972.
Generalno
Vrstamultilateralni istraživački univerzitet
Krovna institucijaUjedinjene nacije
Administracija
RektorTshilidzi Marwala
Studenti
Broj studenata
  – diplomci
  – doktoranti
315 (2021)
225 (2021)
90 (2021)
Lokacija
Sedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Tokio
Kantō
 Japan
Službene stranice
www.unu.edu

Univerzitet Ujedinjenih nacija (engl. United Nations University, jap. 国際連合大学) je univerzitet i think tank u Tokiju osnovan 1973. godine kao akademska institucija Ujedinjenih nacija.[1] Institucija u Japanu uživa privilegije diplomatskog statusa, a misija joj je da pomogne u rešavanju globalnih problema vezanih za razvoj i blagostanje kroz saradnju u istraživanju i obrazovanju.

Ideju za osnivanje ove vrste institucije predložio je tadašnji generalni sekretar UN-a U Thant pozivajući na „osnivanje Univerziteta Ujedinjenih nacija, istinski internacionalnog i posvećenog ciljevima Povelje UN-a o miru i razvoju”.[2] Nakon tri godišnja zasedanja na tu temu, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) odobrila je osnivanje institucije u decembru 1972. godine. Tokio je izabran kao primarno sedište zbog posvećenosti japanske vlade pružanju potrebnih objekata kao i uplati 100 miliona dolara fondu za podršku UNU. Univerzitet Ujedinjenih nacija zvanično je otvoren u januaru 1975. kao prvi međunarodni univerzitet na svetu.

Od 2010. godine univerzitet ima ovlašćenje od UNGA da dodeljuje postdiplomsko obrazovanje, nudeći nekoliko master i doktorskih studijskih programa.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „About UNU – United Nations University” (en-US). unu.edu. Pristupljeno 2019-12-02. 
  2. „FAQ – United Nations University” (en-US). unu.edu. Pristupljeno 2019-12-02.