Etnarh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Etnarh (grčki: ἐθνάρχης) riječ je koja u najširem smislu označava poglavara odnosno političkog vođu nekog naroda, nacije ili etničke grupe, najčešće u okviru neke šire višeetničke političke strukture, odnosno države. Naziv dolazi od grčkih riječi ἔθνος (etnos, "pleme/nacija") i ἄρχων (arhont, "vođa/vladar").

Vjeruje se kako se prvi put ta riječ koristila u helenističkim državama Bliskog Istoka kako bi označavala vazalne negrčke, tj. "barbarske" vladare, kojima helenistička vlast nije htjela priznati kraljevsku i drugu čast rezerviranu za Grke. Tu su riječ preuzeli i Rimljani pa se koristila za svjetovne vladare Judeje pod rimskom vlašću.

U Bizantu se počela koristiti za "barbarske" vladare izvan granica Carstva, a među kršćanima za poganske bogove. Oko 11. vijeka se, pak, riječ etnarh koristila za komandante stranih najamničkih kontingenata.

U Otomanskom Carstvu etnarh je bio jedan od naziva za poglavare mileta - od sultana priznatih vjerskih zajednica.

U suvremenoj Grčkoj riječ etnarh se koristi za velike grčke državnike, odnosno očeve domovine, kao što su Elefterios Venizelos i Arhiepiskop Makarios.

Izvori[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]