Entente cordiale

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Entente Cordiale)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Entente Cordiale
Entente Cordiale

Francuska razglednica iz 1904. godine koja prikazuje Britanniju i Marianne kako zajednu plešu, što simbolizira anglo-francuski sporazum

Generalno
Tip sporazuma međunarodni ugovor
Jezici engleski, francuski
Potpisivanje 8. travnja 1904.
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Ujedinjeno Kraljevstvo Francuska Francuska
Potpisnici Ujedinjeno Kraljevstvo Lord Lansdowne Francuska Paul Cambon

Entente Cordiale je skupni naziv za tri sporazuma koji su 8. travnja 1904. godine potpisani između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, čime je formiran savez koji će oponirati Njemačkoj i Austro-Ugarskoj u Prvom svjetskom ratu. Tri sporazuma su bili:

  1. Deklaracija o Egiptu i Maroku propisuje kako će Francuska poštovati britansku upravu u Egiptu, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo dozvoliti Francuskoj kontrolu u Maroku. Također, sporazumom je dogovorena sloboda prolaza kroz Sueski kanal.
  2. Konvencija o Newfounlandu te Zapadnoj i Centralnoj Africi propisuje kako se Francuska odriče svog prava na zapadnu obalu Newfoundlanda, mada zadržava pravo ribarenja. Zauzvrat, Britanija Francskoj prepušta grad Yarbutenda (blizu današnje granice Senegala i Gambije) te Îles de Los (danas dio Gvineje). Uređene su i granice britanskih i francuskih posjeda istočno od rijeke Niger.
  3. Deklaracija o Sijamu, Madagaskaru i Novim Hebridima propisuje kako Britanija priznaje francusku sferu utjecaja u Sijamu istočno od rijeke Menam, dok Francuska priznaje britansku sferu zapadno od iste rijeke. Obje stranke su se odrekle bilo kakve ideje o aneksiji Sijama. Britanci su povukli svoj prigovor o francuskom uvođenju trgovinskih tarifa na Madagaskaru. Postignut je i sporazum oko Novih Hebrida.

Osim direktnih posljedica po kolonijalnu politiku, Entente Cordiale je dokinula gotovo tisućljetno razdoblje konflikta koje je postojalo između Francuske i Britanije, odnosno njihovih prethodnica i zamijenila modus vivendi koji je bio na snazi od kraja Napoleonskih ratova 1815. godine formalnim sporazumom. Zajedno s Anglo-ruskom antantom i Francusko-ruskom alijansom, Entente Cordiale čini osnovivicu saveza Antante, koji je bio jedna od sukobljenih strana u Prvom svjetskom ratu, a čiji su glavni članovi bili Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Rusko Carstvo.