Anglo-ruska antanta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anglo-ruska antanta
Generalno
Tip sporazuma međunarodni ugovor
vojni sporazum
Jezici engleski, ruski
Potpisivanje 31. kolovoza 1907.
Rusija Sankt Peterburg, Rusko Carstvo
Prestanak važenja 1917.
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Ujedinjeno Kraljevstvo  Rusko Carstvo
Potpisnici Ujedinjeno Kraljevstvo Arthur Nicolson Rusija Aleksandar Izvolskij

Anglo-ruska antanta je naziv za sporazum potpisan 31. kolovoza 1907. godine u Sankt Peterburgu, a koji je klimave anglo-ruske odnose postavio na čvrste noge nakon što su se dvije sile dogovorile oko sfere utjecaja u Afganistanu, Iranu i na Tibetu. Sporazum je naizgled dokinuo dugogodišnji konflikt između dvaju sila koji se odvijao nauštrb slabije razvijenih dijelova Centralne Azije. Iako su Britanija i Rusija imale relativno malo sukoba u prethodnih stotinu godina, među njima su postojale pozadinske tenzije znane kao "Velika igra", a koje su s vremenom toliko eskalirale da se početkom XX. vijeka pojavila potreba za rezolucijom.

Jedna od važnijih posljedica sporazuma bilo je gušenje iranske ustavne revolucije. Ideja reformirane iranske države nije bila u planu dvaju sila, koje su uživale mirnu i stabilnu ekonomsku kontrolu nad Iranom i nisu imale namjeru odreći je se. Sve u svemu, sporazum je bio dobro kalkulirani potez obaju strana, koje su se odrekle samostalne kontrole nad Centralnom Azijom nauštrb snažnog vojno-političkog saveza.

Zajedno s Entente cordiale i Francusko-ruskom alijansom, ovaj je sporazum bio osnovica nastanka Antante, koja će biti jedna od glavnih sukobljenih strana u Prvom svjetskom ratu.