Elvira Madigan (film, 1967)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Elvira Madigan (film, 1967)
Režija Bo Widerberg
Producent Waldemar Bergendahl
Scenario Bo Widerberg
Predložak Visan om Elvira Madigan; autor:
Johan Lindström Saxon
Uloge Pia Degermark
Thommy Berggren
Fotografija Jörgen Persson
Datum(i) premijere
24. april 1967 (1967-04-24)
Trajanje 91 min.
Zemlja  Švedska
Jezik danski
švedski
Bruto prihod 2,100.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Elvira Madigan je švedski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Boa Viderberga, koji se smatra jednim od najpopularnijih evropskih filmova svog vremena.

Po žanru je romantična drama, a temelji se na baladi švedskog autora Johana Lindstrema Saksona, koja je, pak, bila inspirisana stvarnim događajima koji su se dogodili 1889. godine. Protagonistkinja, čiji lik tumači Pija Degermark, je Elvira Madigan, danska cirkuska akrobatkinja u koju se zaljubi švedski konjički oficir Siksten Spare (koga glumi Tomi Bergren) i čija ljubavna veza završava tragedijom.

Motiv bekstva i nemoguće (lude) ljubavi je imponovao tadašnjoj mladoj antiestablišmentski raspoloženoj publici, pa je Elvira Madigan postigla uspeh ne samo u Švedskoj nego i u inostranstvu. Degermark i Bergren su zahvaljujući nastupu u filmu postali velike zvezde švedske kinematografije. Elvira Madigan je prikazana i na Kanskom festivalu gde je Degermark dobila nagradu za najbolju glumicu. Uspehu filma je doprinela i muzika, pre svega korištenje Mocartovog Klavirskog koncerta No. 21 u C-molu, čija je verzija postala veliki hit na top-listama, a sam koncert dobio nadimak "Koncert Elvire Madigan".

Iste godine je priča o Elviri Madigan postala predmetom istoimenog, ali daleko slabije poznatog filma snimljenog u susednoj Danskoj.

Kratak sadržaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Elvira Madigan radi kao akrobatkinja i plesačica u malom, porodičnom cirkusu, i dok su na putovanju kroz Švedsku, upoznaje starijeg plemića i oficira Siksten Sparea. Zaljubljuju se jedno u drugo ali Spare je već nesrećno oženjen i ima dvoje dece. Odlučuju da je jedini izlaz iz dotadašnjih obaveza pobeći u drugu zemlju (izbor pada na Dansku) ali zbog nemogućnosti da pribave finansijska sredstva koja bi im omogućila preživljavanje, bivaju primorani da izvrše samoubistvo.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Glumac Uloga
Pija Degermark Elvira Madigan
Tomi Bergren Siksten Spare
Lenart Malmer Kristofer
Kleo Jensen Kleo
Nina Vilderberg Kleova kćerka

Lokacije snimanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]