Elvira Madigan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Elvira Madigan

Elvira Madigan (4. decembar 1867 - 19. jul 1889) bila je danska cirkuska akrobatkinja, poznata po tragičnim okolnostima u kojima je okončala život, a koje su inspirirale brojna umjetnička djela u 19. i 20. vijeku.

Rođena je kao Hedevig Antoinette Isabella Eleonore Jensen' u Flensburgu u tadašnjoj Kraljevini Pruskoj, kao vanbračno dijete danskog konjušara i norveške cirkuske aktrobatkinje. Prezime "Madigan" je dobila po američkom akrobatu Johnu Madiganu sa kojim je kasnije živjela.

Elvira Madigan je i sama započela rad u cirkusu, kao trapezistica i jahačica. Godine 1887. je prilikom turneje u Švedskoj upoznala konjičkog poručnika Bengta Sixtena Sparrea. Oboje su se zaljubili jedno u drugo i, usprkos toga što je Sparre imao ženu i dvoje djece, dvije godine komunicirali preko ljubavnih pisama.

Sparre je konačno u junu 1889. odlučio pobjeći od kuće, te se zajedno sa Madigan našao u Svendborgu u susjednoj Danskoj. Njihov zajednički život je kratko trajao, s obzirom da je Sparreu porodica, skandalizirana njegovim potezom, odbila dati bilo kakvu pomoć. Ostavši bez novaca, Sparre je 18. jula Elviru pozvao na piknik na otok Tåsinge. Dan kasnije su oboje pronađeni mrtvi sa ranama od vatrenog oružja; pretpostavlja se da je Elviru Madigan Sparre ubio iz revolvera prije nego što je izvršio samoubistvo.

Cijeli je slučaj izazvao veliku senzaciju u švedskoj i danskoj javnosti, odnosno usporedbe sa Mayerlinškim incidentom prilikom koga je na sličan način nekoliko mjeseci ranije skončao austrijski princ Rudolf. Sparre i Madigan su sahranjeni zajedno, a njihov grob je postao turistička atrakcija, odnosno mjesto hodočašća za brojne ljubavnike.

Elvira Madigan je postala predmetom tri filma, od kojih je napoznatija švedska verzija iz 1967. godine. U njoj se kao važan dio soundtracka koristio Mozartov klavirski koncert br. 21 koji je nakon toga stekao popularnost i svojevrsni nadimak "Elvira Madigan".

Vanjske veze[uredi | uredi kod]