Edekon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Edeko ili Edekon (Edika, ? - 469) bio je poglavica Skira. U njegovo vrijeme su Skiri bili kao vazali podređeni Hunima, odnosno njihovom kralju Atili. Edekon je stekao izuzetno Atilino povjerenje, postavši njegov osobni tjelohranitelj. To je povjerenje potvrdio kada je 448/449. kada je poslan u Konstantinopol na čelu izaslanstva koje je od istočnorimskog cara Teodozija II pregovaralo o danku. Tom je prilikom istočnorimski velikodostojnik Flavije Orest, po nagovoru premijera Hrizafija Edekonu ponudio mito da mučki ubije Atilu. Edekon je o cijeloj zavjeri izvijestio Atilu, a što je Atila iskoristio kao povod da Teodoziju nametne još veći danak.

Edekon je ostao uz Atilu sve do njegove smrti 453. Učestvovao je u bici na Katalaunskim poljima. Nakon što je izbio građanski rat među njegovim sinovima, godine 454. se priključio pobunjenim Gepidima i Ostrogotima i zajedno s njima sudjelovao u bitci kod Nedaoa u kojoj su Huni potpuno razbijeni i protjerani preko Karpata. Edekon je poslije u Panoniji nastojao stvoriti skirsku državu, ali se ona nije dugo održala. Godine 469. se priključio anti-ostrogotskoj koaliciji koju je organizirao istočnorimski car Lav I, ali je ona poražena u bitci kod Bolije u kojoj je Edekon poginuo.

Edekonovi sinovi su, pak, ostvarili zapažene karijere u dva rimska carstva. Hunulf je postao istočnorimski magister militum, dok je Odoakar postao zapadnorimski oficir koji je 476. postao kralj Italije, srušivši tako Zapadno Carstvo.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

Edekon se pojavljuje kao lik i narator u epizodi Attila the Hun BBC-jeve TV-serije Heroes & Villains ("Ratnici"). U njoj ga tumači irski glumac Allen Leach.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Walter Pohl: Edika. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. Bd. 6 (1986), S. 446f.