eBay

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ovo je glavno značenje pojma EBay. Za singl Weird Ala Yankovica, v. eBay (pjesma).
eBay Inc.
eBay
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1995
Osnivač(i)Pierre Omidyar
Trenutno sjedište San José, SAD San José, SAD
PredsjednikMeg Whitman
Pierre Omidyar
John Donahoe
Proizvodiaukcije
banke
VoIP
Broj zaposlenih11.000 (2006)
Web-stranicahttp://www.ebay.com
eBay u San José-u

eBay pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje. Osim originalne i glavne web stranice u SAD-u, eBay je osnovao svoje stranice u mnogim drugim zemljama kao što su: Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Poljska, Velika Britanija. U cijeloj istočnoj Evropi, eBay ima samo u Poljskoj regionalnu stranicu.

Povijest[uredi | uredi kod]

Pierre Omidyar

Ideja o eBay-u počela je 1995. godine, kada je Pierre Omidyar napravio web site originalno nazvan “AuctionWeb” i na njemu objavio kako stavlja na aukciju pokvareni laser. Nije očekivao kako će uopće prodati laser, ali on je postigao cijenu od $14.83. Uskoro je nastao eBay, skraćeno od “Echo Bay” i 1998. godine www.ebay.com je krenuo u javnost.

Aukcije[uredi | uredi kod]

Auction-style – dopušta prodavaču da ponudi jednu ili više stvari za prodaju na određen broj dana.

Fixed Price – dopušta prodavaču da punudi jednu ili više stvari na prodaju po “buy it now” cijeni. Kupci koji pristanu platiti tu cijenu automatski “pobjeđuju” na toj aukciji.

Dutch Auctions – prodavač može ponuditi dvije ili više identičnih stvari u istoj aukciji. Kupci se mogu natjecati za totalni broj ponuđenih stvari.

Podrška[uredi | uredi kod]

E-bay je razvio efikasnu online podršku i svoje korisnike upućuje na učlanjenje u svoj Paypal sistem koji predstavlja najsigurniji i najbrži način plaćanja diljem svijeta. E-bay kupci i prodavatelji putem Paypala uživaju sto postotnu zaštitu od eventualnih prijevara, a ukoliko kupac ne primi od prodavatelja kupljenu stvar, Paypal vraća novac za plaćenu stvar i poštarinu. Sustav paypal međutim nije u potpunosti iskoristiv zbog toga što ne omogućava naplatu i prodaju u mnoštvu zemalja ali od 10.3.2011. članovima E-baya iz Hrvatske omogućena je osim plaćanja i naplata njihovih prodanih stvari putem sustava Paypal.

Prijevare[uredi | uredi kod]

Prijevare su vrlo rijetke upravo zbog toga što eBay stalno razvija nove programe zaštite svoje zajednice, a eventualne prijevare u pravilu se dešavaju tek učlanjenim sudionicima koji nemaju dovoljan broj prodanih odnosno kupljenih stvari odnosno sto postotan feedback. Članovi početnici nemaju jasnu viziju i stav što zapravo žele i očekuju od eBaya, a takvi članovi nerijetko uopće niti nemaju raspoloživ novac da kupljenu stvar uopće i plate. Prva i osnovna stvar je da iskusni eBay članovi kupuju od članova koji imaju vrlo velik broj prodanih stvari, odnosno sto postotan feedback. Član koji ima loš feedback nije poželjan u eBay zajednici i svaki član koji sumnja u njegovu poslovnost može ga prijaviti eBayu i eBay će ga sankcionirati. Članovima koji više puta pobjede na aukcijama a ne plate te stvari, prodavatelj će im poslati Unpaid item strike što na kraju rezultira suspendiranjem sa eBaya. Nakon svake tansakcije, i kupac i prodavač imaju mogućnost ocijenti jedan drugoga te na taj način pridonose sigurnosti eBay zajednice. Kupci odnosno prodavatelji mogu ostaviti “pozitivnu,” “negativnu” ili “neutralnu” ocjenu s komentarom.

Zabranjene stvari[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]