Dvostruka sinonimna mijenjaljka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dvostruka sinonimna mijenjaljka je stihovna zagonetka koja za rješenje ima dva para riječi, s tim da su riječi iz parova međusobne mijenjaljke, a prve odnosno druge riječi iz parova su sinonimi.

Prva zagonetka[uredi | uredi kod]

Prvu (a vjerovatno i jedninu) takvu zagonetku objavio je Josip Đukić kao zagonetačku novost u Čvor-razbibrizi broj 318 (2. IX. 1978) s rješenjem: lavina – lovina, usov – ulov.

Prvi par u njenom rješenju čine riječi lavina i lovina, koje se dobivaju jedna iz druge kad im se promijeni drugo slovo, a drugi par čine riječi usov i ulov, koje se također dobivaju jedna iz druge kad im se promijeni drugo slovo. Prva riječ iz prvog para i prva riječ iz drugog para (lavina – usov) te druga riječ iz prvog para i druga riječ iz drugog para (lovina – ulov) su sinonimi.

Primjer zagonetke[uredi | uredi kod]

DVOSTRUKA SINONIMNA MJENJALJKA[1]

Bilo je zimsko poslijepodne
i vraćao sam se iz lova.
Lovačka torba puna do vrha
i glava puna snova.
Odjednom na me s jednog brijega
pojuri kotrljajuća hrpa snijega.
Nestadoše snovi o dobrom jelu
i jedva se spasih u toj borbi!
Nestade mi puška i nova kapa
i sav odstrel u torbi!
                                    (Josip Đukić)[2]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. U ekavskom izgovoru prvi slog naziva menjaljka ima dugačko "e" pa je zato opravdanije u ijekavskom govoru pisati i izgovarati mijenjaljka.
  2. Uz zagonetku objavljena je i ovakva (NAPOMENA: Ova zagonetka je zagonetačka novost. Moguća su dva rješenja, koja su između sebe sinonimi. Da li je moguće naći još neki sličan primjer?)

Izvori[uredi | uredi kod]