Druzi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Druska zvezda
Druzijac

Druzi (arapski: درزي, derzī or durzī‎, plural دروز, durūz, hebrejski: דרוזים druzim) su mala i odeljena monoteistička verska zajednica čiji se pripadnici uglavnom nalaze u Libanu, Izraelu, Siriji, Turskoj i Jordanu (male zajednice iseljenika takođe žive u SAD, Kanadi, Latinskoj Americi, Australiji i Evropi).

Religija Druza je nastala u 11. veku kao oblik islama, izdvajanjem iz ismailitskog pravca, ali sa specifičnim elementima gnostičkih i neoplatonskih filozofija. Druzi koriste arapski jezik i imaju slične obrasce društvenog ponašanja kao i Arapi u regionu. Većina muslimana ih ne smatra pripadnicima islama, iako oni o sebi misle kao o muslimanima. Najveći broj Druza sebe u etničkom smislu smatra Arapima (uz izuzetak Druza u Izraelu). U svetu postoji oko milion Druza; velika većina se nalazi na Bliskom Istoku.

Druzi nazivaju sebe Ahl al-Tavhid ili al-muvahhidun, narod monoteizma. Poreklo imena Druzi je sporno, ali se obično dovodi u vezu sa Muhamedom al-Darazijem, ranim prorokom zajednice, koji se danas od strane Druza smatra jeretikom.

Karakteristično je za Druze da ne slijede pet stupova islama, zabranjuju poliginiju i ropstvo, a svoje vjerske sastanke održavaju četvrtkom. Zbog ovoga većina muslimana ne smatra ih dijelom islamskog svijeta. Unutar zajednice postoji podjela na dvije glavne skupine, većinska vanjska al-Juhhāl, koji čine oko 80% druzijske populacije i žive po principu taqīyah i zabranjen im je pristup tajnama svetih knjiga. Druga je al-ʿuqqāl, koji nose posebnu tamnu odjeću i bijele turbane, briju glave i nose brkove [1].

Uz metempsihozu, reinkarnaciju umrlih u tijela novorođenih i stalan broj duša, vjeruju i u kontinuirano pojavljivanje božanstva u ljudskom obliku, a fatimidski kalif Al-Hakim bi-Amr Allah, posljednja je najveća božja inkarnacija.

Druzi su patrijarhalno feudalno društvo sa strogom društvenom podjelom. Na glasu su po gostoljubivosti i ratobornosti, a prakticiraju i krvnu osvetu [2].

Populacija Druza iznosi 360,000 u Libanonu; 280,000 u Siriji; 125,300 u Izraelu; 20,000 u Jordanu; i drugdje u svijetu. U Izraelu žive u selima Kfar Abu Sinan, Beit Jann, Julis, Hurfeish, Yanuh-Jatt, Yirka, Kisra-Sumei, Sajur, Ein al-Asad, Peq'in, Rame, Shefar'am, Mughar, Dalyat el-Karmel-Isifya, Beq'ata, Majdal Shams, Mas'ad and Ein Qiniye.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]