Dragutin Dimc

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dragutin Dimc
Dragutin-Dimc.jpg
Enigmat i šahist
Država Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija Jugoslavija
(danas Hrvatska)
Rođen 19. juli 1932.
Zagreb, Kraljevina Jugoslavija
Preminuo 13. jul 1958.
Zagreb, FNR Jugoslavija
Titula majstorski kandidat

Dragutin Dimc (Zagreb, 19. VII. 1932. - Zagreb, 13. VII. 1958), hrvatski enigmat, novinar i šahist. Bio je student Ekonomskog fakulteta. Do svoje 25. godine u enigmatici i šahu postigao je mnogo, a očekivalo se da će postići još više. Stradao je nesretnim slučajem, kupajući se u Savi, šest dana uoči svog 26. rođendana, za vrijeme šahovskog turnira na kome je igrao.

Enigmatika[uredi - уреди | uredi izvor]

Zagonetke je počeo sastavljati u ranoj mladosti. Postoje svjedočanstva da je dobre zagonetke sastavljao već kao desetogodišnjak. Njegovo ime pojavljuje se 1945. godine u zagrebačkom časopisu Rebusu (10. mjesec). Potom objavljuje u zagrebačkom Problemu, Ilustriranom vjesniku, zagrebačkom "Rebusu" (1951), sarajevskom Problemu, Džepnoj križaljci, poslijeratnoj Sfingi (1952), osječkoj Zagonetki i dr.

Bio je veliki majstor u sastavljanju križaljki, anagramnih i drugih ispunjaljki, piramida i klinova te čarobnih likova. Objavio je čitav niz izvanserijskih mrežastih kombinacija. Okušao se i na području nemrežastih zagonetaka, dajući mnogo zanimljivih radova. Više od jedne decenije ispunjavao je zagonetačke listove svojim prvorazrednim radovima (a objavio ih je - prema gruboj procjeni - 2.000-3.000) te se u gotovo svakom broju tadašnjih zagonetačkih časopisa može naći njegovo ime, pseudonim ili inicijali: Artus, Dragec, D. D. i dr.

Primjer zagonetaka[uredi - уреди | uredi izvor]

Premještajni kvadrati 5x5
"Problem", I, 22, 3 – Zagreb, 3. VIII. 1946. i "Sfinga", broj 12 (1952)

A R I S T ! T A L A S
R I S T A ! A L A S T
I S T A R ! L A S T A
S T A R I ! A S T A L
T A R I S ! S T A L A
Zemljopisni slogovni klin
"Vjesnikov kviz", VI, 141, 23 - Zagreb, 13. VII. 1977. (preuzeto iz "Problema", 1948)

AL BA NI JA
 BA NI JA
  BA JA
   BA

Napomena: Ba - "mjesto nedaleko Valjeva"

Šah[uredi - уреди | uredi izvor]

Dimc je bio jedan od najboljih hrvatskih šahista svoga vremena. Bio je de facto majstor šahovske vještine, premda mu je de jure zvanje šahovskog majstora izmaklo tri puta zbog pola boda. U razdoblju od 1949. do 1958. godine pokazivao je stalan uspon. Više puta je bio prvak Hrvatske i sudjelovao na prvenstvu Jugoslavije. Godine 1953. u B-grupi na prvenstvu Hrvatske među desetoricom zauzeo je 3. mjesto sa 6 bodova. Time se plasirao na polufinalni turnir Jugoslavije, na kojem je među šesnaestoricom drugi a 10,5 bodova (iza poznatog šahista Aleksandra Matanovića). Na 9. prvenstvu Jugoslavije prošao je slabije. Među 18 sudionika bio je tek četrnaesti.

Postigao je i nekoliko izvrsnih rezultata na međunarodnim turnirima. U San Benedettu 1956. godine, među 11 učesnika, bio je sam prvi (bez poraza, s dva remija). U Anconi, odmah zatim, na kraćem turniru s 5 bodova Dimc i dr. Paoli podijelili su prvo i drugo mjesto. Na Rabu je podijelio prvo mjesto s Pucom, a na Bled 1957. godine sam je bio prvi.

Dimc je bio veliki talent sklon napetim pozicijama i riskantnim varijantama. Omiljena mu je bila Holandska obrana.

U internetskim šahovskim bazama podataka može se pronaći oko 35 partija u kojima su Dragutinu Dimcu protivnici bili poznati šahisti: en:Istvan Bilek, Ante Bulat, Vinko Cuderman, Dragoljub Ćirić, Božidar Đurašević, en:Andrija Fuderer, sr:Svetozar Gligorić, Dušan Ivković, sr:Nikola Karaklajić, Arsenije Lukić, Rudolf Marić, sr:Aleksandar Matanović, sr:Milan Matulović, en:Borislav Milić, Juraj Nikolac, sr:Vasja Pirc, en:Stojan Puc, sr:Braslav Rabar, Jovan Sofrevski, Vladimir Sokolov, sr:Petar Trifunović, sr:Mijo Udovčić, dr. en:Milan Vukčević, hr:Vladimir Vuković, koji su svi uvršteni u Šahovsku enciklopediju Harryja Golombeka, izdanu u Zagrebu 1980. godine.

Izvori i vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Enigmatika
Šah