Double-decker (autobus)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Londonski AEC Routemaster, RML 2473 na route 7, aprila 2002.
Dabl-deker autobus

Dabl-deker (engl. double-decker) autobusi su autobusi na dva sprata. Crveni dabl-deker autobusi su korišćeni za masivni transport u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovi autobusi se koriste i u drugim gradovima Evrope, Azije, bivšim britanskim kolonijama i protektoratima kao što su Hongkong, Singapur, Indonezija, Malezija i Kanada.[1][2][3] Ova vrsta autobusa koristi se češće za obilazak nego za transport.

Po državama[uredi - уреди | uredi izvor]

Gradovi navedeni ovde koriste dabl-deker autobuse kao deo regularnog transporta. Gradovi koji koriste ovaj autobus samo za razgledanje su isključeni.

Evropa[uredi - уреди | uredi izvor]

Ujedinjeno Kraljevstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Dabl-deker autobusi su u opštoj upotrebi širom Velike Britanije. Postali su favoriti zbog manje dužine. Veličina većine ovih autobusa u Velikoj Britaniji je između 9.5 metara i 11.1 metara dužine. Nakon 1990. pojavili su se modeli i od 12 metara. Dabl-deker kočije su u Ujedinjenom Kraljevstvu tradicionalne dužine 12 metara, dok su neki noviji modeli i po 13.75 metara. Maksimalna dozvoljena dužina dabl-deker autobusa i kočije je 15 metara. Visina je obično 4.38 metara, dok su viši modeli 20 cm viši. 1941. godine gospođica Filis Tomson postala je prva žena kojoj je dozvoljeno da vozi dabl-deker autobus u Engleskoj. Vozila je za kompaniju Messrs. Felix Motors Ltd. Crveni dabl-deker autobusi u Londonu postali su nacionalni simbol Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. Većina autobusa u Londonu su dabl-deker autobusi. Odmah nakon Drugog svetskog rata prvi modeli bili su AEC Regent II i AEC Regent III.

Republika Irska[uredi - уреди | uredi izvor]

U Irskoj republici većina autobusa u okolini Velikog Dablina su dabl-deker autobusi. Ukupno ih je 936, na drugom su mestu, odmah iza Londona sa 942.

Nemačka[uredi - уреди | uredi izvor]

NEOMAN A39 u Berlinu
Glavni članak: Autobusi u Berlinu

Makedonija[uredi - уреди | uredi izvor]

Dabl-deker dizajniran za Skoplje javni transport

Turska[uredi - уреди | uredi izvor]

Francuska[uredi - уреди | uredi izvor]

Bezbezdnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Dabl-deker autobusi su povremeno bili umešani u nesreće( kao što je fatalna nesreća septembra 2010. godine) sa niskim mostovima, često uzrokovanim zaboravljanjem vozača da vozi više autobuse.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi izvor]

U Ujedinjenom Kraljevstvu dabl-deker autobusi (9.5-10.9 m) se često koriste kao izraz za opisivanje velikih objekata. Na primer, plavi kit je dug kao 3 dabl-deker autobusa. Londonski autobus „Kralj puta“ ima čak i svoju pesmu „A Transport of Delight“ (1956) komičnog dueta Flanders i Svon. U filmu Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, Knight Bus je zapravo tripl-deker (trospratni) autobus koji magijom prolazi ispod mostova je dizajniran nakon dabl-deker autobusa. Za vreme letnje olimpijade 2012. češki umetnik David Černý predstavio je svoju skulpturu nazvanu London Booster. To je zapravo bio dabl-deker autobus koji rukama nalik ljudskim radi sklekove. Dabl-deker autobus bio je zvezda i u TV seriji nedeljom nazvanom Here Come the Double Deckers 70-ih godina.

Vrste dabl-deker autobusa[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]