Donji Bitelić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Donji Bitelić
Donji Bitelić na mapi Hrvatske
Donji Bitelić
Donji Bitelić
Donji Bitelić na karti Hrvatske
Općina/Grad Hrvace
Geografske koordinate
 - z. š. 43.8182 N
 - z. d. 16.617 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 424
Pozivni broj 021
Autooznaka ST


Donji Bitelić je sastavni dio sela Bitelić koje se nalazi u općini Hrvace, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smješten je na južnim obroncima planinskog masiva Dinare i zaravni iznad korita rijeke Cetine.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Naselje se nalazi istočno od Zasioka, sjevero i zapadno od Gornjeg Bitelića, koje dijeli vodotok ponornice Ponikve, Mrsanova kuća, Dubrave te istočno od Đomića i prema Cetini.

U zasoke Donjeg Bitelića spadaju: Donji Jukići, Torina, Đomići-Buljani, Gornji Buljani koji se dijele na Škrabiće, Vignjište i Dutkiće, Vulići, Hrgovići, Gornji Jukići, Kelavići, Jovići, Govorušići. Uz navedena naselja u katastarsku općinu Bitelić Donji spada i Brana Peruća te dio ravnog Vrdova. Vrdovo se nalazi na planini Dinari i koristi za ljetnu ispašu stoke te kosidbu sijena. Na području Ravnog Vrdova smještene su staje koje su poredane isto kao naselja u Donjem Biteliću.

Nedavno je na Vrdovu u području zvano Sveti Jakov izgrađen planinarski dom koji se može koristiti za smještaj planinara i izlet u netaknutu prirodu Dinare i planinskog vrha Troglav. Uz sami planinarski dom na mjestu srušene kapelice planira se obnova i izgradnja kapelice Svetog Jakova.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Po zadnjem popisu stanovništva (2001.) u Donjem Biteliću bili je 424 stanovnika. Stanovništvo je većinom hrvatske nacionalnosti i rimokatoličke vjeroispovjedi, uz mali broj pripadnika srpske nacionalne manjine. Broj stanovnika je u opadanju kao u većini okolnih mjesta zbog iseljavanja stanovništva u gradove i ratnih zbivanja krajem prošlog stoljeća kojim je to područje bilo zahvaćeno. Stanovništvo većinom živi u zaseocima koja nose naziv po prezimenima Jukić, Buljan, Vulić, Hrgović, Kelava, Jović, Govorušić. Srpsku nacionalnu manjinu čine Jovići.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]

Vrela[uredi | uredi kod]

Bitnijih izvora na području Donjeg Bitelića nema, ali pojavljuje se ponornica Ponikva, koja provrije za vrijeme velikih kiša i otapanja snjijega na planini Dinari te poplavi plavi polje Ponikva. Od manjh povremenih vrila izdvajamo Metiljovica, Pavluša, Zečica, Turski Bunar kod Buka, Bristovac, Pribojna u jarugi ispod Male jame.

Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Donji Bitelić treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.