Donžon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ukoliko ste tražili naseljeno mesto u Francuskoj, vidite članak Donžon (Francuska).
Donžon kula (Despotova kula u Smederevskom gradu)

Donžon kula je termin koji se koristi u arhitekturi srednjovekovnih utvrda da bi se označila najjača kula u tvrđavi odnosno mesto poslednje odbrane tj. svojevrsna utvrda u utvrdi. Pod ovim terminom se podrazumevala samostalna velikaška kula koja je činila celokupnu utvrdu odnosno oko koje nije bilo kamenog bedema.

Naziv[uredi | uredi kod]

Ime je dobila po staro francuskoj reči donjon od koje je kasnije nastala reč tamnica. Ovaj naziv se povezuje sa činjenicom da su ove kule kao najčuvanije i samim tim najbezbednije mesto, bile najbolja lokacija za utamničenje zarobljenika.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

Donžon kula (Despotova kula u Smederevskom gradu)

Kod donžon kula nije postojao nikakav standard niti specifičan nacrt koji bi se mogao prikazati kao opšti plan. Međutim kao opšta karakteristika ovih kula ističe se njihova veličina na prvom mestu i ulazi u njih na drugom mestu. Po dimenzijama, izgledu, ali i debljini zidova ove kule su se jasno izdvajale od ostalih u utvrdi. Uvek su bile kamene četvorostrane i neretko jedine takve u celoj utvrdi (kod nas). Kao njihova druga karakteristika ističu se ulazi u njih koji nikada nisu u nivou zemlje ili bedema već se njima uvek prilazilo pomoću dodatnih stepenica ili rampi koje su uvek bile drvene, čime je omogućeno brzo onesposobljavanje pristupa ulazu, a samim tim i prodor u kulu.