Divovski dabar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Divovski dabar
Status zaštite
Status zaštite: Fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Životinje
Koljeno: Svitkovci
Razred: Sisavci
Red: Glodavci
Porodica: Castoridae
Rod: Castoroides
Vrsta: C. ohioensis
Dvojni naziv
Castoroides ohioensis

Divovski dabrovi (Castoroides ohioensis) su bili vrsta velikih dabrova, dugih do 2,5 m i težine procijenjene do 220 kg. Živjeli su u Sjevernoj Americi i izumrli za vrijeme posljednjeg ledenog doba prije 10.000 godina.

Fosili stari 70.000 godina su pronađeni u kanadskom Torontu. Fosili divovskog dabra su koncentrirani na Srednjem zapadu današnjih SAD u državama kao Ohio, Minnesota, Indiana i Wisconsin.

Velika razlika između divovskih i današnjih dabrova nije samo u veličini, nego i zubima. Moderni dabrovi imaju zube poput dlijeta kojima deru koru drveća. Zubi divovskog dabra su veći i širi, te su rasli do oko 15 cm dužine. Uz to, rep divovskog dabra je morao biti uži, a stražnje noge kraće. Krupno tijelo mu je ograničavalo pokrete na zemlji (iako se veliki i kratkonogi nilski konji mogu kretati na zemlji bez većih poteškoća).

Prvi fosili divovskog dabra su otkriveni godine 1837 u tresetištu u državi Ohio, pa se zato njihova vrsta zove ohioensis. Ne zna se da li su divovski dabrovi gradili brane poput modernih dabrova. U Ohiu se tvrdilo da postoje dokazi o velikoj dabrovoj brani, jedan metar visokoj i osam metara u promjeru.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]