Davor Džalto

Izvor: Wikipedia

Prof. Dr. Davor Džalto (rođen 17. 05. 1980. u Travniku) je poznati umetnik, istoričar umetnosti, teoretičar i teolog mlađe generacije. U akademskim krugovima i široj javnosti je poznat i kao pravoslavni filozof liberalne orijentacije i kao jedan od najuticajnijih pravoslavnih mislilaca u svetu danas.[1]

Obrazovanje, nakon završene osnovne škole, nastavlja u srednjoj umetničkoj školi u Nišu, gde stiče zvanje dizajnera grafike. Studije istorije umetnosti završava na Univerzitetu u Beogradu u rekordnom roku, kao najbolji student. Doktorsku tezu sa temom ‚Uloga umetnika u umetnosti samoodređenja’ napisao je i odbranio na cuvenom Albert Ludwigs Universitaetu u Frajburgu u Nemačkoj, postavsi najmladji doktor humanistickih nauka u toj zemlji i na prostoru bivse Jugoslavije (Jugoslavija). U medijima i literaturi njegovo ime se moze sresti pod odrednicama srpski, hrvatski ili bosansko-hercegovacki intelektualac. 2006. godine je uvršten u spisak najznačajnijih ličnosti u istoriji Univerziteta u Frajburgu, među kojima su i imena Erazma Roterdamskog, Konrada Adenauera, Martina Hajdegera ili kardinala Lemana.

Umetnički deluje u medijima slikarstva, grafike, performansa, video arta i ambijentalne umetnosti. Radove je izlagao na nizu izložbi u više zemalja. Njegov teorijski rad dao je doprinos sledećim oblastima: ličnost i teorija ličnosti (ogledi u teologiji, filosofiji i istoriji), problem autorstva, autora i umetnika u svetlu kritike subjekta i ‚smrti autora’, kritika istorijsko-umetničkog metoda, sistematizacija ‚estetike odsustva’ kao fenomena istorije umetnosti dvadesetog veka. Značajan doprinos dao je i analizi procesa globalnih integracija, te kritici nacionalizma na prostoru bivše Jugoslavije.

Naročito je analizirao i razvijao postavke savremenog teologa Jovana Ziziulasa i ruskog religijskog filosofa Nikolaja Berđajeva.

Živi i radi u Srbiji i Nemačkoj.

Umetnički radovi/projekti (izbor)

Verbal and Visual Marking of Space - Performance-installation (2000)

Funeral of an Author - Video-performance (2002)

Creating... - Video (2003)

The Red Army - Video (2003)

Icons in Black Forest - Action (2004)

Meditation with Icons and Serbian Coffee in Japanese Garden (in Freiburg) - Performance (2005)

Absent Body of the Artist - Actions (2006)

The Body of the Artist- Photographs (2006)

Članci i studije (izbor)

Who is an Author (Artist)? (2003)

Totalitarianism and Totalitarianisms on Serbian Way to European Union (2004)

Significance and Meaning of the Process of Global Integrations (2004)

On the Meaning of Church Art (2004)

Human Face between Mask and Person (2005)

A Comparative Research of the Space Issue on the Examples of the "Lamentation" Composition from Nerezi and Giotto's "Lamentation" from the Arena Chapel (2006)

Knjige

O pismu kao likovnom, istorijskom, društvenom i kulturološkom fenomenu (1998)

The Role of the Artist in Self-Referent Art (2007)

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]