Dardanski mir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dardanski mir, odnosno Dardanski sporazum je naziv za mirovni sporazum koji su godine 84. pne. sklopili pontski kralj Mitridat VI Eupator s jedne, te Lucije Kornelije Sula, komandant rimskih snaga na Istoku sa druge strane. Njime je okončan prije četiri godine započeti prvi mitridatski rat, a u kome je Sula, nakon početnih rimskih poraza, uspio pontskim snagama nanijeti teške poraze kod Heroneje i Orhomena. Ime je dobio po gradu Dardanija ili Dardan (Dardanos) u Maloj Aziji, gdje je sklopljen.

Prema njegovim odredbama Mitridat je morao predatzi Bitiniju, Paflagoniju, Frigiju i Kapadokiju - odnosno sve oblasti koje je osvojio za vrijeme rata - te platiti ratnu odštetu od 2000 talanata. Te su odredbe izgledale neobično blage za antičko doba, pogotovo s obzirom da je Mitridat na početku rata bio orkestrirao zloglasni masakr Rimljana u Maloj Aziji. S druge strane, Sula je prilikom pregovora bio prvenstveno motiviran željom da što prije okonča neprijateljstva, s obzirom da je zbog političkih previranja u samom Rimu kao optimat službeno proglašen odmetnikom, a tamošnji popularski vlastodršci pripremali pohod s ciljem da ga likvidiraju. Sula je, s druge strane, bio daleko oštriji prema vraćenim područjima u Grčkoj i Maloj Aziji koja su se za rata opredijelila za Mitridata - njima je nametnuo plaćanje odštete od 20.000 talanata, što je - ovisno o izvorima - bilo isto što i njihov petogodišnji, odnosno dvadesetogodišnji prihod od izvoza.

Mirovni sporazum je ostao do snazi do izbijanja drugog mitridatskog rata 83. pne. ali je potvrđen njegovim neodlučnim završetkom 81. pne. Konačno je prekršen kada je Mitridat godine 75/74. pne. pokrenuo treći mitridatski rat.