Dan državnosti (Hrvatska)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vojnici drže zastave na pozdrav Vrhovnom zapovjedniku OSRH tokom proslave Dana državnosti (2007. godina)

Dan državnosti Hrvatske je praznik koji se održava u Hrvatskoj svakog 25. juna, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i nezavisnom državom. Dan državnosti je državni praznik, te je stoga neradni dan.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. maja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas je taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskog sabora.

Dan državnosti ne treba zamjeniti s Danom nezavisnosti, koji se obilježava 8. oktobra u spomena na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih veza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država.

Spornost datuma[uredi - уреди | uredi izvor]

Dan državnosti ne treba zamjeniti s Danom neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada u spomen na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država.

Ipak, postoje i drukčija gledišta po pitanju dana kada je Republika Hrvatska postala samostalna država. Prema nekim tumačenjima to nije bilo 25. lipnja 1991. jer je na tu odluku, Brijunskim sporazumom, stavljen tromjesečni moratorij, nego upravo 8. listopada iste godine, dakle na dan koji se slavi kao Dan neovisnosti. Prema tim tumačenjima tek tada je Hrvatska međunarodno-pravno postala samostalna i suverena država.[1][2][3]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Degan, Vladimir Đuro: Međunarodno pravo, Pravni fakultet sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 2000., str. 229-230, ISBN 953-6597-13-6
  2. Dnevne novine "Vjesnik", mogući nadnevci Dana državnosti
  3. Dnevne novine "Novi list", 25. lipnja ili 8. listopada - pravi Dan državnosti