Crni Drim

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crni Drim
Lokacija
DržaveRepublika Makedonija, Albanija
GradoviStruga, Debar, Kukës
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Ohridsko jezero
695 m
Ušće
  – aps. visina
Kukës
? m
Dužina149 km
Hidrologija
Ulijeva se uDrim

Rijeka Crni Drim (makedonski: Црн Дрим, albanski: Drini i Zi, što znači Crni jelen), izvire (istječe) iz Ohridskog jezera sa nadmorske visine od 695 m., a izlazi iz Republike Makedonije u blizini grada Debra na 476 m. nadmorske visine. Ukupna duljina rijeke je 149 km., a unutar Makedonije rijeka ima 56 km.

Tok rijeke u Makedoniji

[uredi | uredi kod]

Danas rijeka ima svoj prirodni tok na manjoj polovici svog korita, i to od svog izvora(izlijeva iz jezera)kod grada Struge do sela Tašmaruništa. Malo dalje od tog sela, u pravcu sjevera, rijeka ulazi u klisuru i formira umjetno jezero. Na rijeci se nalazi brana, visoka 82 m., oko 10 km nizvodno u pravcu sjevera, ovo je akomulacija za hidrocentralu Globočica. Odmah nakon te hidrocentrale, rijeka tvori novo jezero, zbog brane(102 m. visine) podignute na njoj kod grada Debra. Ovo umjetno jezero - Debarsko jezero je najbogatije vodom od svih akomulacija u Makedoniji. Jezero ima 520 miliona m3 vode, od njega se voda pomoćnim tunelima vodi do hidrocentrale Špilje.

Tok rijeke u Albaniji

[uredi | uredi kod]

U sjeveroistočnoj Albaniji kod grada Kukësa, Crni Drim se spaja sa rijekom Bijeli Drim, i tvori novo jezero, od tog dijela rijeka se zove samo Drim i utiče u Jadransko more.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Crn Drim