Makedonski jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Makedonski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Makedonski jezik
македонски јазик
DržaveMakedonija, Bugarska, Grčka, Australija, Srbija, Albanija, Njemačka, Francuska, Italija, SAD, Kanada, Turska
RegijeBalkan
Broj govornika2 - 2.5 miliona[1] (180. (maternji))
Jezična porodicaIndoevropski
PismoĆirilica (Makedonska varijanta)
Službeni status
Službeni Republika Makedonija
priznat kao manjinski jezik u dijelovima:
 Albanija[2]
RegulatorInstitut za makedonski jezik "Krste Misirkov" i Univerzitet "Sv. Kiril i Metodij" Skopje
Jezični kodovi
ISO 639-1mk
ISO 639-2mac (B)
mkd (T)
ISO 639-3mkd

Države sa značajnom populacijom makedonskih govornika

Makedonski jezik je jedan od slavenskih jezika. Makedonsko je pismo ćirilica.

Primajući kršćanstvo u Makedoniji teško su se odricali od paganske vjere, a da se umanji otpor i odbijanje kršćanske vjere, kršćanski velikodostojnici su preveli Bibliju na jezik kojim se služili Slaveni, a da i pismo bude blize Slavenima oni su angažirali sv. Kirila i Metoda koji su vec primili kršćanstvo i bili vrlo učeni jer su izučili najviše crkovne škole, no i škole svjetovne sfere. Kiril i Metod su sastavili azbuku, pismo, preveli su Bibliju i crkvene knjige. Glagoljično pismo je prvo slavensko pismo. Kiril i Metod su poslani u Moravsku da propovjedaju kršćanstvo i da time umanje napade svećenika iz zapadne crkve. Oni su sa sobom poveli i jedan dio svojih učenika, a u Moravskoj su podučili velik broj mladih. Po propasti misije Kirila i Metoda njihovi učenici su se raširili po mnogim prostorima na istoku, jugu i produžili učenje i prosvjećivanje. Kliment i Naum su dosli u Ohridu su prosvjećivali tamošnji puk, no i učenike koji su dolazili iz drugih djelova srednjovekovne Bugarske i drugih prostora.

Kliment je napisao novu azbuku Kirilku, odnosno ćirilicu koja se i dan danas primjenjuje u mnogim državama gde je osnovna religija pravoslavna ili ortodoksna. Oni su u Ohridu osnovali prvi Sveslavenski univerzitet, studiralo je oko 3000 studenata, crkvene knjige koje su u Ohridu pisane mogu se naći u svim pravoslavnim bibliotekama, te knjige su bile pisane ćirilicom i bile su baza pravoslavnom kršćanstvu. Kliment i Naum su osnovali i podigli mnogo crkava i manastira, u Ohridu Kliment je podigao katedralu na Plaošniku, a Naum je podigao manastir na najljepšem dijelu Ohridskog jezera, na prostoru gdje su izvori Ohridskog jezera. Po smrti Klimenta i Nauma oni su od naroda proglašeni za svece, Sveti Kiril Ohridski - patron Ohrida i patron danasnjih Makedonaca i Bugara, Sveti Naum Ohridski Čudotvorac, svetac koji je imao iscjeliteljsku moć.

Velik broj riječi makedonskog jezika je istovjetan s riječima drugih slavenskih naroda. Makedonski jezik se oformio kao književni jezik tek 1944 godine.. U Bugarskoj se smatra da je makedonski jezik druga varijanta bugarskog jezika.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. [1]
  2. (en) Hill (1999:?)

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]