Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Badnjevcu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla.
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Badnjevcu

Naziv crkve Crkva Svetog Petra i Pavla
LokacijaBadnjevac, Opština Batočina, Srbija
Izgrađena 1903.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Badnjevcu, nalazi se 10 kilometara od Batočine i 15 kilometara od Kragujevca i pripada Eparhiji šumadijskoj Srpske pravoslavne crkve. Građena je u periodu od 1896. do 1903. godine. Slavi Svetog Petra i Pavla.

Crkva Svetog Marka[uredi | uredi kod]

Inicijativu za podizanje hrama dao je pop Jovan Božić. Ministarstvo prosvete je 17. septembra 1868. dostavilo nadležnim crkvenim vlastima gotov plan za crkvu. Crkva je ubrzo podignuta. Bila je posvećena Svetom Marku, pa je i nazvana „Markova crkva“.

Crkva Svetog Petra i Pavla[uredi | uredi kod]

Kasnije se uvidelo da Badnjevcu treba veći i lepši hram, te je doneta odluka da se u selu sagradi veća crkva. Glavnu reč je ponovo vodio sveštenik Jovan Božić. Crkva je zidana od 1896. do 1903. godine. Izvođač radova je bio Oskar Vendler, protestant iz Saksonije. Rođen je 1859. godine, Badnjevac je zavoleo i sa suprugom Herminom napravio kućicu blizu železničke stanice i tu ostao do smrti 1933. godine.

Crkva je završena 1903. godine i posvećena je svetim apostolima Petru i Pavlu. U njoj su sačuvane vredne ikone iz crkve svetog Marka koje je restaurirala Ana Skovran, i nalaze se u stalnoj muzejskoj postavci pri manastiru Kalenić.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jeremija D. Mitrović, Batočina i okolina u prošlosti, Kragujevac 1976.
  • Živojin Andrejić, Batočina sa okolinom, Batočina 1988.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]