Creatures 2

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Creatures 2
Izdavač(i) Mindscape
Dizajner(i) Toby Simpson
Platform(e) Microsoft Windows
Medij CD, 2.50MB floopy disk

Creatures 2 je druga računalna igra u sklopu serije igara Creatures, izdana 30. rujna 1998. godine. Igru je napravio Creature Labs, a izdavač je Mindscape. Žanr je umjetni život.

Igra radi pod operativnim sustavom Microsoft Windows.

Opis[uredi | uredi kod]

Igra sadržava tri vrste stvorenja: Nornove, Grendelse i Ettinse te sadržava tvodimenzionalne biljke i životinje koji osiguravaju okolinu za glavne vrste stvorenja u svijetu koji se zove Albia (nazvana po Albionu, starom engleskom otoku). Igrač djeluje u Albiji s pomoću pokazivača miša koji izgleda kao ruka. S njom može manipulirati predmetima, učiti stvorenja govoru i sl.

Postoji nekoliko vrsta Nornova ugrađenih u Creaturese 2:

Stvorenja nastaju iz jajeta koja se kod Grendelsa i Ettinsa automatski stvaraju kad neki od njih ugine. Nornovi se obično rađaju u inkubatorskoj prostoriji. Po rođenju Nornova igrač ih uči osnovnim riječima pomoću posebna dva kompjutera, od kojih jedan uči komande i riječi poput "yes" i "no", a drugi osjećaje.

Nornovi se mogu razmnožavati kad dođu u pubertet, koji obično stupa 1 sat i 8 minuta nakon njihova rođenja (kod nekih vrsta, primjerice valentinovskih Nornova, pubertet dolazi ranije, a u drugih kasnije. Tijekom parenja Nornova igrač može čuti produženi poljubac s zvukom "pop" na kraju koji može ali i ne mora rezultirati trudnoćom ženke koja obično traje nekoliko minuta.

Nornovi obično žive do 10 sati, ali katkad se događa mutacija zbog koje mogu biti besmrtni ili "zarobljeni" u trenutnom životnom razdoblju.

Mutacija Nornova može uzrokovati nedostatak nekog ili dvostruki organ, poremećaje u ponašanju Nornova, neplodnost, besmrtnost (može biti uzrokovana receptora za mijenjanje životnog razdoblja i brisanjem automatskog gena za smrt) te smrt Norna prije njegova rođenja, stoga često štete Nornu. Vjerojatnost za mutaciju je veća ako je trudna ženka izložena radijaciji te teškim metalima.

Igrač može pokuditi Norna kada pravi greške upisivanjem riječi "no" ili klikom na Nornovu stražnjicu da bi ga udario, a pohvaliti ga upisivanjem riječi "yes" ili klikanjem na Nornov nos kako bi ga poškakljao. Prečesto kažnjavanje Norna klikom na njegovu stražnjicu Norn može razviti psihičke probleme u Norna.

U igru su ugrađeni posebni kitovi koji pomažu igraču u brizi za stvorenja, a zovu se Observation Kit, Ecology Kit, Owner's Kit, Emergency Kit, Health Kit, Neuroscience Kit, Science Kit (i dodatak koji se zove Advanced Science Kit), Graveyard Kit, Breeder's Kit, Injector Kit' itd.

Opis nekih Kitova[uredi | uredi kod]

U Owner's Kitu igrač imenuje svoje stvorenje i snima njegove fotografije kako bi mogao jednu od njih poslije smrti stvorenja staviti na njegov grob. Također prikazuje informaciju o tome koliko je stvorenje staro i kojeg je spola.

Observation Kit prikazuje informacije o tome koliko je svako stvorenje staro, informacije o njegovoj trudnoći (kod mužjaka je uvijek prikazano N/A) te o zdravlju (piše healthy ili sick). Igrač može dodati i alarme koji ga obavještavaju ako neka kemijska tvar kod određenog Norna (ili bilo kojeg) prijeđe ili je ispod granice koju je igrač odredio.

Injector Kitom igrač može u Albiju staviti postojeći željeni objekt koji se zove COB (Creature Object). U kitu postoji i analiza objekata (općenite informacije, skripte, često kemijske reakcije na stvorenja te ponekad upozorenja).

Pomoću Breeder's Kita igrač može kod Nornova (Ettinsi i Grendelsi su uvijek neplodni) pratiti procjenu razine plodnosti, estrogena, progesterona, testosterona i sl. Također može ustanoviti trudnoću kod ženke te u Albiju staviti afrodizijake.

Graveyard Kitom igrač može registrirati smrt stvorenja te na njegov grob postaviti jednu od slika uginulog stvorenja koja se nalazi u Owner's Kitu.

U Health Kitu je moguće pratiti otkucaje srca stvorenja, rad mozga, disanje, dijelove mozga koji su aktivni i potrebe stvorenja (bol, glad, umor, pospanost i dosadu) te je moguće ubaciti lijekove i biljke (lješnjak, rajčica i sl.) ključne za zdravlje stvorenja.

Science Kit je kit kojim igrač može pratiti tjelesnu temperaturu stvorenja, rad njegovih organa i razinu kemijskih tvari u njegovom krvotoku. U Science Kitu postoji u također i dio u kojem igrač može u krvotok stvorenja unijeti 4 kemijska spoja. Advanced Science Kit nadopunjuje Science Kit s digitalnim DNA-om i 255 kemijskih tvari.