Creature from the Black Lagoon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Creature from the Black Lagoon

poster koji je izradio Reynold Brown
Režija Jack Arnold
Producent William Alland
Scenario Harry Essex
Arthur A. Ross
sinopsis: Maurice Zimm
Uloge Richard Carlson
Julia Adams
Richard Denning
Antonio Moreno
Muzika Henry Mancini
Hans J. Salter
Herman Stein
Fotografija William E. Snyder
Montaža Ted J. Kent
Distribucija Universal International
Datum(i) premijere
12. februar 1954 (1954-02-12) (Detroit)
(premiere)[1]
Trajanje 79 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Bruto prihod 1,300.000 $
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Revenge of the Creature (1955)

Creature from the Black Lagoon (sh. Stvorenje iz Crne lagune), u bivšoj Jugoslaviji poznat kao Čudovište iz Crne lagune, je američki crno-bijeli science fiction horor film snimljen 1954. u režiji Jacka Arnolda, poznat kao jedno od komercijalno najuspješnijih ostvarenja žanra 1950-ih, odnosno jedno od najuticajnijih djela tog žanra uopće.

Radnja prikazuje kako paleontološka ekspedicija dolazi u zabačeno područje Amazone tražiti fosile drevnih amfibijskih stvorenja, ali se umjesto toga se suoči sa ribolikim humanoidnim stvorenjem koje počinje napadati i ubijati njene članove, koristeći pri tome svoju sposobnost disanja pod vodom i na kopnu.

Iako je imao relativno skroman budžet, producenti su Creature from the Black Lagoon snimili u 3D tehnici, nastojeći iskoristiti interes publike za novu tehnologiju. Režiser Jack Arnold, je, pak, nju kombinirao sa podvodnim scenama, a što je stvorilo neke od najefektnijih prizora u dotadašnjoj historiji žanra. Veliki je trud uložen da se stvorenje učini što upečatljivijim i uvjerljivijim. Creature je, međutim, u kino-dvorane došao u trenutku kada se publika već bila zasitila kompliciranih i skupih 3D filmova, te je najveći broj gledatelja film vidio u konvencionalnom formatu. Usprkos toga, Creature je postigao izuzetan uspjeh, te su snimljena dva nastavka - Revenge of the Creature 1955. i The Creature Walks Among Us 1956. godine.

Creature from the Black Lagoon je nakon toga postao predmetom brojnih referenci u američkoj i svjetskoj pop-kulturi, a njegov sadržaj i motivi predmet brojnih imitacija u svijetu horor-filma. Smatra se kako je među filmašima na koje je uticao bio i Steven Spielberg, koji mu je odao svojevrsni homage u pojedinim scenama svog filma Ralje.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Čovjek-škrga i Kay Lawrence (Julie Adams) na promotivnoj fotografiji.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Furmanek, Bob and Kintz, Greg. (circa 2012). "An In-Depth Look at Creature from the Black Lagoon" (3dfilmarchive.com).pristup 19. XI 2013.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]