Coturnix pectoralis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Coturnix pectoralis
Coturnix pectoralis South Australia
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Phasianidae
Rod: Coturnix
Vrsta: C. pectoralis
Dvojni naziv
Coturnix pectoralis
Gould, 1837.
Rasprostranjenost
Tamno-crvena = Udomaćena
Svjetlo-crvena = Skitnica
Sinonimi

Coturnix novaezelandiae pectoralis Gould, 1837

Coturnix pectoralis je vrsta prepelice koja živi u Australiji.

Ova prepelica stanovnik je većeg dijela istočne, južne, jugoistočne i jugozapadne Australije i Tasmanije. Tu obitava na poljoprivrednim površinama, vlažnim travnjacima, ivičnjacima i zanemarenim pašnjacima. Prema IUCN-u status zaštite joj je smanjen rizik (LC).

Izgled[uredi | uredi kod]

Duga je oko 18-18.5 centimetara. Oba spola su tamno-smeđe boje sa blijedim smećkasto-žutim prugama. U mužjaka strane lica i grlo su lagano kestenjasti, dok je u ženke grlo bijelo, a strane lica blijedo tamno-žute sa tamnim mjestima. Perje potiljka i glave je crno kod oba spola. Šarenica ove prepelice je crvenkasto-smeđa, kljun je crn, a noge i stopala su boje mesa.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Sezona gniježdenja počinje najčešće u rujnu i traje sve do ožujka. Gnijezdo se nalazi u udubinama u tlu i obrubljeno je travom. U gnijezdu joj se nalazi 6-11 jaja, a u nekim slučajevima nađeno ih je i 14. Jaja su svjetlo-smeđe ili blijedo-žute boje, s tamno-smeđim pjegicama. Inkubacija traje 18-21 dana, a jaja inkubira isključivo ženka. Pilići su žućkasto-smeđe boje, s tamnim prugama koje se protežu sve do bokova i donjeg dijela leđa.

Taksonomija[uredi | uredi kod]

Prije bi nekad bila smatrana konspecifičnom s izumrlom novozelandskom prepelicom Coturnix novaezelandiae, pa bi joj u tom slučaju ime bilo Coturnix novaezelandiae pectoralis. Međutim, filogenetske analize iz 2009. godine pokazale su blizak filogenetski odnos između ove dvije prepelice, i dokazano je da su dvije zasebne vrste.


Izvori[uredi | uredi kod]

  • Seabrook-Davison, M.; Huynen, L.; Lambert, D.M.; and Brunton D.H. (2009). Ancient DNA Resolves Identity and Phylogeny of New Zealand's Extinct and Living Quail (Coturnix sp.). PLoS ONE 4(7), e6400.