Fazanke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fazanke
Tragopan satyra, Crveni tragopan
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Phasianidae
Horsfield, 1821.

Fazanke (lat. Phasianidae) su porodica ptica iz reda kokoški (Galliformes). Sastoji se od fazana, paunova, kokoški i sličnih ptica podjeljenih u 38 rodova i oko 138 vrsta. Često se dijeli na dvije podporodice, Phasianinae, sa 49 vrsta, i Perdicinae, sa 106 ostalih vrsta. Ponekada joj se pripisuju dodatne porodice i vrste. Takve su Tetraonidae (Tetraoninae, tetrijebi), Numididae (Perdicinae, biserke) i Meleagrididae (Meleagridinae, ćurke).


Potporodice

[uredi | uredi kod]

Sastoji se od 4 potporodice[1]:

Rasprostranjenost

[uredi | uredi kod]

Fazanke su porodica Starog svijeta, rasprostranjene po većini Europe i Azije (osim dalekog sjevera), u cijeloj Africi (osim u najsušim pustinjama), većini istočne Australije i Novog Zelanda, sa nekoliko vrsta tetrijeba u Sjevernoj Americi. Najviše je vrsta u Jugoistočnoj Aziji i Africi. Fazani su, sa iznimkom kongoanskog pauna, potpuno ograničeni na Aziju; potporodica Perdicinae su mnogo rasprostranjenije. Nastanjuju skoro sva staništa.

U glavnom su ptice stanarice, iako neke daleko migriraju. Nekoliko vrsta je uvedeno na druge kontinente, a posebno fazani u Europu, Australiju i obije Amerike. Neke populacije paunova i kokoški u zatočeništvu su pobjegle i odomaćile se.

Izgled i ponašanje

[uredi | uredi kod]

Ove su ptice prilagođene životu na tlu. Teže od 43 grama do 6,5 kg. Spolni dimorfizam se uglavnom ogleda u veličini (mužjaci su obično veći od ženki). Kratkih su krila i snažnih nogu. Kljun je kratak i snažan. Mužjaci većih vrsta često imaju šareno perje, krijeste ili sl.

Fazanke imaju različitu ishranu, od biljne do mesojede. Tu spadaju sjemenke, listovi, voće, malene životinje poput insekata pa čak i malenih gmazova. Ptići su uglavnom insektojedi.

Uz varijacije u prehrani postoji mnogo varijacia u strategijama razmnožavanja. Veliki broj vrsta nije monogaman, u odnosu na ostale ptice. Gnijezde se uglavnom na tlu; samo se tragopani gnijezde u grmlju. Gnijezda mogu biti hrpe vegetacije kao i plitke udubine u tlu. Može biti sneseno i 18 jaja, ali je uobičajeno 7-12. Tropske vrste nesu i manje. Ženka skoro uvijek inkubira jaja 14-30 dana, ovisno o vrsti.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Drugi projekti

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Phasianidae
Wikivrste imaju podatke o: Fazanke