Cincinnati Red Stockings

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Cincinnati Red Stockings je naziv za američki bejzbol klub iz Cincinnatija koji je predstavljao prvi profesionalni klub u historiji sporta.

Nastao je pod nazivom Cincinnati Base Ball Club 23.9. 1866. Prvi predsjednik mu je bio ugledni lokalni poduzetnik Alfred T. Goshorn. Klub je dijelio igralište - Union Grounds - s lokalnim kriket klubom Union Cricket, čiji je profesionalni igrač Harry Wright postao prvi menadžer kluba.

Pod Wrightovim vodstvom je klub napravio ozbiljne korake prema profesionalizaciji, što je konačno i postignuto 1869. godine kada je National Association of Base Ball Players (NABPP) dozvolila profesionalne igrače. Cincinnati Red Stockings je prvi klub koji je imao potpuno profesionalnu postavu, a to se iskazalo već prve sezone kada nije imao nijedan poraz. 6.11. 1869. su pobijedili dotadašnje prvake Mutuals of New York i postali novi prvaci.

Godine 1870. Cinicinnati Red Stockings su se počeli suočavati s iznenađujućim opadanjem broja prodanih ulaznica, a 1871. godine se nova uprava odlučila vratiti amaterizmu. Klub je zbog toga prestao s radom.

Većina Wrightovih igrača je prešla u Boston gdje je osnovan novi klub Boston Red Stockings (današnji Atlanta Braves).

Danas i Cincinnati Reds i Boston Red Sox tvrde da djelomično vuku tradiciju od tog kluba.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]