Chester

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Chester

Panorama grada
Panorama grada

Osnovni podaci
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Krunska zemlja Engleska Engleska
Stanovništvo
Stanovništvo 90.925
Položaj
Koordinate 53°11′33″N 2°53′30″W / 53.1926°N 2.8918°W / 53.1926; -2.8918
Chester is located in Ujedinjeno Kraljevstvo
Chester
Chester
Chester (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Ostali podaci

Chester (fonetski: Čester) je grad u engleskoj grofoviji Cheshire. Smješten je na rijeci Dee, blizu granica sa Walesom, a u njemu živi 77.040 stanovnika, zbog čega je najveće i najmnogoljudnije naselje šireg jedinstvenog upravnog područja Cheshire West and Chester koje ima 328.100 stanovnika popisu iz 2001..[1] Chester je status grada službeno dobio godine 1541.

Chester je godine 79. osnovan kao "castrum" ili rimska tvrđava Deva Victrix u kome je bila smještena Legio II Adiutrix za vrijeme vladavine cara Vespazijana. Četiri glavne ulice Chestera - Eastgate, Northgate, Watergate i Bridge - koriste plan koga su postavili rimski osnivači. Deva je bila među tri najveće rimske vojne baze u provinciji Britaniji. Nakon što su Rimljani napustili Britanmiju u 5. vijeku, grad su zauzeli Saksonci te ga utvrdili protiv Danaca te mu dali današnje ime. Werburgh, svetica-zaštitnica grada, je sahranjena u Chesterskoj katedrali.

Chester je poznat i kao jedan od posljednjih engleskih gradova koji je pao pod normansku vlast za vrijeme Normanskog osvajanja. U njemu je William Osvajač naredio izgradnju zamka, kojim se kontrolirao kako grad, tako i obližnja velška granica.

Iz srednjeg vijeka u Chesteru potiče veliki broj građevina, ali su neke od karakterističnih crno-bijelih zgrada u stvari viktorijanske rekonstrukcija.[2] Usprkos toga, Chester se smatra jednim od najbolje očuvanih ozidanih gradova na Britanskom otočju. Osim dijela od 100 m, sve zidine su očuvane.

Industrijska revolucija je u grad dovela željeznicu, kanale i nove puteve, te doprinijela značajnmom razvoju i ekspanziji – Gradska vijećnica i Muzej Grosvenor se smatraju primjerima viktorijanske arhitekture iz ovog perioda.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]