Charlie Hebdo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bivše sjedište Charlie Hebdoa u ulici Rue Turbigo u Parizu

Charlie Hebdo (fon. Šarli Ebdo) su francuski satirični sedmičnjak. Prvi put se pojavio 1992. u Parizu sa sedmičnim tiražem od oko 140 hiljada primjeraka. Jedan od njegovih osnivača bio je François Cavanna.

Naziv „Charlie“ potječe od lika iz stripa Charlie Browna i stripa Peanuts, te ukazuje na početke ovog sedmičnika u oblasti strip-magazina, dok je naziv Hebdo u francuskom jeziku skraćeno od "hebdomadaire" (sedmični magazin, sedmične novine).[1]

U političkom pogledu, Charlie Hebdo je orjentiran "u lijevo",[2] ali je svoje radikalno lijevo usmjerenje poprilično napustio, uz izuzetak oštrog antiklerikalizma, te se uglavnom pozicionirao u politički centar.[3]

Napad u januaru 2015.[uredi | uredi kod]

Dana 7. januara 2015. oko 11:30h desio se oružani napad na prostorije uredništva lista. Najmanje dva maskirana napadača su upali u prostorije te su automatskim naoružanjem (najvjerovatnije AK-47 Kalašnjikov) i ručnim bacačem raketa pucali po redakciji. Prema podacima francuskih vlasti, u napadu je poginulo najmanje 12 osoba, među njima četiri novinara lista i dva policajca.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. leo.org
  2. Terroranschlag in Paris - mindestens zwölf Tote, faz.de, 7. januar 2015.
  3. Frankreich: Ein Blatt für jede Gruppe Arhivirano 2015-01-07 na Wayback Machine-u, Jungle World (11/2013), 14. mart 2013.