Château du Haut-Koenigsbourg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pogled na glavnu kulu

Dvorac Visoki Kenigsburg (nem. Hohkönigsburg, fr. Château du Haut-Koenigsbourg) nalazi se u mestu Oršviler u Alzasu u Francuskoj. Nalazi se na strateškom mestu u planinama Vogezi iznad ravnice Alzasa. Korišćen je kao utvrđenje od Sredljeg veka do Tridesetogodišnjeg rata posle koga je napušten. Restauriran je početkom 20. veka po naređenju nemačkog cara Vilhelma II. Danas je dvorac turistička atrakcija.[1]

Zamak na ovom mestu se prvi put pominje 1147. Do ranog 13. veka bio je vlasništvo porodice Hoenštaufen. U Tridesetogodišnjem ratu spalili su ga Šveđani posle pedesetdvodnevne opsade. Nekoliko stotina godina zamak je bio napušten i obrastao je šumom.

Grad Zeleštat je 1899. poklonio ovu lokaciju caru Vilhelmu II. Car je želeo da sebi stvori dvorac koji će simbolizovati Srednji vek i dugovečnost nemačke kulture, kao i da pojača veze Alzašana sa Nemačkom. Menadžer projekta restauracije bio je Bodo Ebhart. Radovi su trajali od 1900. do 1908. Ebhard se trudio da se u rekonnstrukciji oslanja na istorijske izvore, ali je povremeno morao da improvizuje. I sam car je davao neke sugestije.

Posle Prvog svetskog rata dvorac je konfiskovala francuska država. Od 1962. Visoki Kenigsburg je nacionalni istorijski spomenik.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Monique FUCHS et Bernhard METZ, The Castle Of Haut Koenigsbourg, éd du Patrimoine, Paris 2001

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]


Koordinate: 14