Campo San Polo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Campo San Polo
Campo San Polo - crkva San Polo
Campo San Polo - crkva San Polo
Campo San Polo - crkva San Polo
Mjesto San Polo
Venecija
Država  Italija
Tip građevine trg
Koordinate: 45°26′15″N 12°19′48″E / 45.43757°N 12.32988°E / 45.43757; 12.32988
Campo San Polo na mapi Venecije
Campo San Polo
Campo San Polo

Campo San Polo je drugi po veličini trg u Veneciji nakon Trga Svetog Marka (Piazza San Marco), koji se nalazi u sestieru San Polo.

Historija

[uredi | uredi kod]

Na tom zemljištu su u ranom srednjem vijeku bili usjevi i pašnjaci i crkva San Polo, osnovana 837. godine.[1] Nakon izgradnje prvih kuća trg je potpuno popločen 1493. godine,[1] a u sredini je postavljena javna fontana. Nakon toga San Polo je postao mjesto za trgovanje, sajmove i velike skupove. Značenje mu je poraslo u 16. vijeku kad je tu premješten buvljak sa Trga Svetog Marka, no značenje mu je bilo daleko manje od Rialta gdje su dolazili trgovci iz čitavog svijeta.

Ploča na zidu crkve San Polo iz 10. augusta 1611. na kojoj piše da su igre i prodaja na trgu zabranjene najstrožim kaznama

Na San Polu su firentinski trgovci održali 14. februara 1497. prvi karneval koji se kasnije proširio kao običaj po cijelom gradu i postao venecijanska znamenitost.[2][1] San Polo je postao mjesto gradske sirotinje, trg na kojem su se odvijale grube igre loptama (palle) i borbe s bikovima, te gdje su često izbijale tuče. Ta situacija je postala nepodnošljiva gradskim vlastima i one su 1611. zabranile bilo koju vrst igara i prodaju robe na trgu. Sve to svjedoči ploča sačuvana unutar crkve San Polo. Na trgu je 1548. ubijen Lorenzino de' Medici, firentinski intelektualac koga su noževima izboli dva plaćenika u službi Cosima de' Medicija.[2] Danas se Campo San Polo koristi kao pozornica za vrijeme Venecijanskog filmskog festivala i kao promenada za Venecijanskog karnevala.

Znamenitosti San Pola

[uredi | uredi kod]
Palazzo Soranzo na Campo San Polo

Trg je okružen brojnim palačama, poput najstarije gotičke palače Soranzo koja je podignuta na prijelazu iz 14. u 15. vijek, zatim Palazzo Balbi, Palazzo Donà, Palazzo Maffetti (danas Tiepolo), Palazzo Corner Mocenigo, Palazzo Garzoni, itd. Uz trg se nalaze i relativno novije zgrade, poput neoklasicističke Tipografije Tasso na sjevernoj strani, podignute 1840. godine. Na trgu se nalazi i crkva San Polo po kojoj je trg dobio ime i koja je potpuno obnovljena u 19. vijeku.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]