Cádiz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 36° 32'  SG Š, 6° 17′ ZGD

Za ostala značenja, vidi Cádiz (razvrstavanje).
Kadiz
Grb Kadiza Zastava Kadiza
Grb Kadiza Zastava Kadiza
Opština grada, Kadiz
Opština grada, Kadiz
Država  Španija
Provincija Cádiz
Autonomna pokrajina Andaluzija
Broj stanovnika
(2006)
130.561
Površina 12,10 km²
Poštanski broj 080xx
Reka
Praznik grada Virgen del Rosario
7. oktobar
Kadiz na mapi
Internet stranica grada

Kadiz (šp. Cádiz) je glavni grad istoimene provincije Cádiz u španskoj autonomnoj pokrajini Andaluzija, i gradski centar Zaliva Kadiz[1], treći po veličini grad Andaluzije i jedan od najaktivnijih gradova Andaluzije u ekonomskom i industrijskom smislu. Osim toga, zajedno sa opštinama Čiklana de la Frontera, Herez de la Frontera, Puerto de Santa Marija, Puerto Real, Rota i San Fernando čini zajednicu opština Zaliva Kadiz.

Grad je od nesumnjivo velikog turističkog značaja zbog svoje duge i značajne istorije koja traje više od 3.100 godina[2].

Etimologija imena[uredi | uredi kod]

Gadir (גדר, prvobitno feničansko ime grada), etimološki znači "tvrđava" ili "utvrđenje". Odgovara imenu "Agadir" koje je često na severu Afrike kao na primer Agadir u Maroku. I dan danas, kod Berbera "agadir" znači "zid". Gadir je bila najznačajnija feničanska enklava u antičko doba na Iberijskom poluostrvu.

Kasnije je grad bio poznat po svom grčko-atičkom imenu - Gadeira". Na latinskom, grad se zvao Gades.

Klima[uredi | uredi kod]

Kadiz ima mediteransku klimu. Prosečna godišnja temperatura je 18,1ºC, karakteristična za mediteransko podneblje. Najtopliji mesec je avgust sa prosečnom najvišom temperaturom od 34,7ºC, dok je prosečna najniža temperatura u najhladnijem mesecu, januaru, iznosi 9,9ºC,

Istorija[uredi | uredi kod]

Kadiz je osnovan oko 80 godina posle Trojanskog rata. Grad su onovali Feničani, i dali mu ime Gadir (feničanski:גדר), koji su ga koristili pri trgovini sa Tartešanima. Gadir je bio grad-država na ušću reke Gvadalkivir, oko 30 kilometara severzapadno od Kadiza (njegova tačna lokacija nikad nije jasno ustanovljena).

Kadiz se smatra jednim od najstarijih gradova u Zapadnoj Evropi. Tradicionalno, datum njegovog osnivanja se smešta u 1104. pne., prema Veleju Peterkuliju u Istorija Rima 1:2,1-3), mada od 2004, ni jedno arheološko otkriće nije starije od 9 veka pne. Jedino rešenje ovog neslaganja je pretpostavka da je Kadiz u početku bio mala trgovačka ispostava .

Kasnije su ga Grci nazvali Gadira, ili Gadeira. Prema grčkoj legendi, Gadir je osnovao Herakle nakon što je ubio Geriona, monstruoznog ratnika-titana sa tri glave i tri poprsja i samo jednim parom nogu. Pored Kadiza postoji jedan "tumulus" (brežuljak) za koga se kaže da je Gerionov grob[3]

Slavni ljudi[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Podaci o gradskim opštinama, 2006 prema projektu AUDES5.
  2. „Protoistorija Kadiza”. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-08. Pristupljeno 2008-10-07. 
  3. Apollonius of Tyana|Life of Apollonius of Tyana, v.5.