Bruna Esih

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bruna Esih

Inkumbent
Mandat
14. listopada 2016.

Rođenje 20. svibnja 1975.
Hrvatska Split, Hrvatska
(tada  SFR Jugoslavija)
Politička stranka Neovisni za Hrvatsku
Supružnik Renato Esih
Zanimanje povjesničarka, političarka
Vjera katolicizam

Bruna Esih (née Brstilo) (Split, 20. svibnja 1975.) je hrvatska povjesničarka i političarka, najpoznatija kao jedna od istaknutih predstavnica hrvatske desnice.

Rođena je u Splitu, ali se već u djetinjstvu s obitelji preselila u Zagreb. Studirala je filozofiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima, gdje je diplomirala s radom Srpska propaganda i hrvatska šutnja.[1] Prilikom obrane magistarskog rada, sukobila se s profesorom Nenadom Zakošekom, koji je predlagao odbijanje sinopsisa rada zbog "ideologiziranosti i indoktriniranosti".[2] Uz podršku kontroverznog i ekstremno desnog povjesničara Josipa Jurčevića, godine 2001. zaposlena je na Institutu Ivo Pilar, odakle je 2016. otišla u Hrvatski sabor; izabrana je kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici. Tokom 2017., kandidrala se za gradonačelnicu grada Zagreba, ali je iz utrke ispala već u prvom krugu. Godine 2017. je zajedno s bivšim ministrom kulture i saborskim zastupnikom Zlatkom Hasanbegovićem osnovala stranku Neovisni za Hrvatsku. Hasanbegović se 2019. razišao s Esih i osnovao vlastitu stranku.

Njezino političko djelovanje spada u spektar (ekstremne) desnice, dok se njezin povijesni rad uglavnom bavio istraživanjem događaja u Bleiburgu i stradavanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Godinama se zalaže za provedbu lustracije u Hrvatskoj, kao i za druge radnje koje za cilj imaju pretjerano i ideološki obojeno kritiziranje SFR Jugoslavije i komunističkog pokreta, pri čemu se fenomeni iz Drugog svjetskog rata ili zanemaruju ili relativiziraju. Njezina znanstvena produkcija ne sadrži samostalne radove, već isključivo poglavlja u knjigama, uredničke radove i radove u koautorstvu sa starijim znanstvenicima.[3]

Bruna Esih je udana za Renata Esiha, s kojim ima troje djece.[4]

Reference[uredi | uredi kod]