Brigit od Kildarea

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Brigit od Kildarea
Stbrigid.jpg

Djevica, opatica, nadahnjivačica
Rođen/a 453
Umro/la 524
Štuje se u Rimokatolička crkva,
Pravoslavna crkva,
Anglikanska zajednica
Kalendar svetaca 1. februar
Zaštitništvo babe; kovači; brodari; stoka; kokošari; djeca nevjenčanih roditelja; djeca čije majke zlostavljaju očevi; Klan Douglas; mljekarice; mljekari; bjegunci; djeca; Irska; Leinster, pomorci; babice; redovnice; pjesnici; tiskarski strojevi; učenjaci; putnici[1]

)

Sveta Brigit od Kildarea (engleski: Brigit of Kildare, također poznata i kao Brigit od Irske (engleski: Brigit of Ireland, varijante imena uključuju Brigid, Bridget, Bridgit, Brid i Bride), odnosno kao Marija od Gela (irski: Naomh Bríd, engleski: Mary of the Gael) (cca. 451 - 524) bila je kršćanska redovnica i opatica, koju se slavi kao jedno od troje svetaca zaštitnika Irske (zajedno sa Svetim Patrikom i Svetim Kolumbanom).

Većina podataka o njenom životu se temelji na hagiografijama koje uglavnom potiču iz 7. vijeka, a koje su često proturječne. Prema većini verzija je bila rođena kao kćer Dubhtacha, paganskog kralja Leinstera i Brocce, piktske kršćanke koja je zarobljena u jednom pljačkaškom pohodu i dovedena na njegov dvor. Ime je dobila po irskoj paganskoj boginji Brigid. Nakon što joj se otac preobratio na kršćanstvo, osnovala je oko 470. samostan u kojoj se čuvala Knjiga Kildarea. Umrla je oko 523. a relikvije joj se čuvaju u Katedrali u Downu. Slavi se kao svetica u Rimokatoličkoj crkvi na dan 1. februara, što u gelskim zemljama (Irska i Škotska) predstavlja blagdan pod nazivom Imbolc. Slavi se kao svetica i u pravoslavnim crkvama, gdje tradicija navodi da je sebi iskopala oko kako se ne bi udala protiv svoje volje.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Saint Brigid of Ireland at Patron Saints Index

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Križ Svete Brigit[uredi - уреди | uredi kôd]

Legende o Svetoj Brigit[uredi - уреди | uredi kôd]