Brest (Lanišće)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pogled sa Žbevnice, inad Bresta

Brest (Olmeto, tal.) je pogranično naselje u sjevernoj Istri na južnim padinama Ćićarije, sjeverno od Buzeta u sastavu općine Lanišće, Istarska županija.

Brest
Brest na karti Hrvatske
Brest
Brest
Brest na karti Hrvatske
Regija Julijska krajina
Županija Istarska županija
Općina/Grad Lanišće
Nadmorska visina 673 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.454 N
 - z. d. 14.006 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 48
 - Broj domaćinstava 16
Pošta 52420 Buzet
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Nalazi se na rubu zaravni na ćićarijskom flišu. podno kraškog ruba Žbevnice (1013m), na 673 m nadmorske visine, nedaleko od hrvatsko-slovenske granice. Od Bresta vodi cesta do Rakitovca (pod Slovenijom) i dalje dolinom Rižane do Kopra. Kroz Brest prolazi i regionalna cesta, ćićarijska transverzala BuzetDane-Vodice-Golac-Obrov.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Povijesni razvoj Bresta sličan je razvoju ostalih obližnjih naselja. U srednjem vijeku pripadao je Akvilejskoj patrijaršiji, poslije Goričkim grofovima, te od 1397. u posjedu Mlečana u okviru rašporskog pazenatika (pogranične kapetanarijer), sve do pada Venecije, kada, nakon kratkotrajne Napoleonove vladavine 1815. dolazi pod Habsburgovce. Nakon raspada Austro-Ugarske, kao i čitava Julijska regija, dolazi 1918. pod Kraljevinu Italiju, a 1945, aneksijom Julije Jugoslaviji i nakon dijeljenja između Slovenije i Hrvatske, potpada pod Hrvatsku.

Parohijalna crkva sv. Trojstva izgrađena je 1878. vjerojatno na mjestu starije (iz XIV.st.).

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Stanovnici se bave poljoprivredom, a u prošlosti je važno bilo stočarstvo, mljekarstvo, šumarstvo (ogrjevno drvo) te proizvodnja drvenog ugljena (krbunice). Proizvodi su se prodavali na tržnicama u Trstu, Rijeci i većim gradovima.

Znamenosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Brest ima najmanji zvonik na cijelom poluotoku Istri. Samu crkvu sv. Trojstva izgradili su Austrijanci 1878. godine u zamjenu za pravo korištenja vode sa seoskog izvora. Ugovor nije predvidio gradnju zvonika pa je zvonik, visok nekoliko metara, izgrađen naknadno. Sredstva za zvonik skupli su stanovnici Bresta.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 48 stanovnika[1] te 16 obiteljskih kućanstava.[2]

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]