Račja Vas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Račja Vas
Račja Vas na mapi Hrvatske
Račja Vas
Račja Vas
Račja Vas na karti Hrvatske
Županija Istarska
Općina/Grad Lanišće
Nadmorska visina 692 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.431 N
 - z. d. 14.087 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 34

Račja Vas je naselje na Ćićariji, u općini Lanišće, na 692 m nadmorske visine, 4km sjeverozapadno od općinskoga središta Lanišća, na cesti LanišćeTrstenik (Lanišće). Stanovnici se bave poljoprivredom, a u prošlosti osobito stočarstvom i proizvodnjom drvenog ugljena. Seoska zajednica do danas je očuvala osebujan oblik zajedničkoga vlasništva nad pašnjacima, kako se čestice ne bi dijelile ili prodavale stanovnicima drugih sela.

Povijest[uredi | uredi kod]

Naselje je pripadalo Rašporskoj gospoštiji, s kojom je dijelilo sudbinu, kao i sva druga naselja toga dijela Ćićarije. Prvi se put spominje 1358. u Rašporskom urbaru (fragment), s imenom u obliku Ratsdorf, a poslije dolaska pod vlast Mlečana u izvorima se javljaju oblici Racauas i Razavas. Stradalo je u osmanskim upadima i Uskočkom ratu, te u II.svj. ratu, kad je spaljeno i opljačkano, a dio stanovnika odveden je u nacističke logore (10.VIII.1944). Crkva Blažene Djevice Marije spominje se 1580., a zvonik je izgrađen 1586.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Po popisu iz 2001[1], u selu su živjela 34 stanovnika.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

  • U središtu sela se nalazi uređeni izvor pitke vode
  • U selu je crkva Blažene Djevice Marije, koja se spominje 1580. god., a uz nju je 10 m visok zvonik.
  • Nedaleko sela se nalazi 1106 m visoki Orljak, zbog čega je ovo selo tradicionalno planinarsko odmorište prije uspona na taj vrh.

Bilješke[uredi | uredi kod]