Branko Oreščanin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Branko Oreščanin (12. avgusta 1949. Novi Karlovci) je srpski slikar.

Detinjstvo je proveo u rodnom selu, gde je u mladosti mnogo voleo fudbal i bio golman lokalnog kluba "Polet". Već tada je špartajući fudbalskim terenima, zavoleo Srem i to nosi i danas, i zato su mu česte teme predeli o Sremu i Sremcima.

U dvadesetoj godini života počeo je profesionalnu karijeru u slikarstvu. U početku je crtao olovkom i zato i danas voli da stvara slike u grafici olovkom. Posle olovke ovladao je tehnikama akvarela, tempere i ulja na platnu. Njegovo slikarsko opredeljenje je isključivo čisti realizam sa blagim primesama ekspresionizma u tri tehnike: crtanje olovkom, akvarel i ulje na platnu. Teme slika su raznovrsne:

Crteži olovkom - portreti, studije likova iz običnog života, doživljaji iz života, manastiri, pejsaži...

Akvareli - mrtve prirode, doživljaji iz života ljudi, pejsaži, portreti...

Ulja na platnu - portreti, studije likova, studije doživljaja iz života,ikone svetaca, slike manastira i gradova, pejsaži...

Njegovih slika ima na svim kontinentima. Poseduju ih kako obični ljudi, tako i vrlo važne ili popularne ličnosti, ali napomenuću četiri mesta gde ima po jedna slika, a na šta je posebno ponosan, a to su patrijaršijski dvorovi u Moskvi, Atini, Beogradu i Sremskim Karlovcima.