Božidar Janković

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
General Janković

Božidar Janković (7. decembar 1849, Beograd - 7. jul 1920, Novi) je bio srpski oficir (kasnije general), učesnik Srpsko-turskih ratova, Srpsko-bugarskog rata, Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Završio je Vojnu akademiju i generalštabnu pripremu. Vojni ministar Srbije bio je 1902. godine. Kao predsednik "Narodne odbrane", učestvovao je u četničkim borbama za Makedoniju.

U Balkanskim ratovima komandovao je Trećom armijom koja je oslobodila Kosovo posle mnogogodisnjeg albanskog i turskog ugnjetavanja stanovnistva na prostorima juzne srpske pokrajine.

Skopski nadbiskup Lazër Mjeda i bečki novinar Leo Freundlich imenuju generala Božidara Jankovića, koji je komandovao Trećom armijom, kao odgovornog za zločine nad civilnim stanovništvom. Daily Telegraph je tada pisao da su "svi užasi istorije premašeni zverstvima koje su počinile trupe generala Jankovića".

U Prvom svetskom ratu je bio načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande - do juna 1915 i delegat srpske Vrhovne komande kod Crnogorske vrhovne komande.

Njegov sin Milojko B. Janković (1884 - 1973) bio je armijski general u vojsci Kraljevine Jugoslavije.

Po Jankoviću je nazvano naselje Đeneral Janković, koje se nalazi na granici Kosova i Makedonije, odnosno sjedište istoimene opštine.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]