Bitka kod Auraya

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bitka kod Oreja)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bitka kod Auraya
Segment Stogodišnjeg rata
Battle of Auray 2.jpg
Bitka kod Oreja
Datum 29. septembra 1364.
Lokacija
Ishod Engleska pobeda
Sukobljene strane
Dinastija Valoa Dinastija Plantagenet
Komandanti i vođe
Blason Blois-Châtillon.svg Šarl I Bretanjski Armoiries Jean de Montfort.svg Ivan V Bretanjski,
Blason Jean Chandos.svg Džon Čandos
Žrtve i gubici
1000 nepoznati

Bitka kod Oreja (engl. Battle of Auray, fr. Bataille d'Auray) vodila se 29. septembra 1364. godine i bila je jedna od najvećih bitaka stogodišnjeg rata.[1]

Bitku je pradhodila engleska opsada Oreja 1364. godine, pod komandom bretanjskog vojvode Ivana V Hrabrog. Pošto je engleska flota blokirala dolazak hrane u grad, vladar grada je sklopio mirovni ugovor i predao grad, osim tvrđave. 27. septembra ka gradu je krenuo francuski zapovednik Šarl I Bretanjski, koji se nalazio u blizini grada. 28. septembra njegove čete su su došle na levu obalu obližnje reke i zauzele poziciju ispred zamka. Žan se uplašio i prešao na desnu obalu. Šarl je pokušao da pregovara, ali posle neuspeha kranuo je za engleskom vojskom i prešavši reku došao je na močvarno područje severno od zamka, krtajući se pravo ka zamku, u kome su Englezi pred gradskom kapijom zauzeli položaj.

Borba je počela okršajem engleskih strelaca i francuskih samostrelaca. Onda su Francuzi neko vreme počeli žestoko da pobeđuju Engleze. moćan plemić Džon Čandos u najodlučniji čas bitke pridružio se Englezima. Posle strašnog pokolja Engleza u bici, i teških gubitaka, Francusko desno krlo je opkolilo deo engleske vojske, ovo su iskoristili ostaci engleske vojske i kao vihor napali levo francusko krilo. Sam Šarl je ranjen kopljem, a onda i zarobljen. Francuska pobeda se za čas pretvorila u poraz.

Ta bitka označila je kraj rata za bretonsko nasleđe, zbog te bitke ubedljivom pobedom Engleza. Ta bitka uticala je na francuskog i engleskog kralja, tako da je 1365. godine došlo do mira.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Turnbull, Stephen (1985). The Book of the Medieval Knight.. London: Arms and Armour Press. ISBN 978-0-85368-715-3. 

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Turnbull, Stephen (1985). The Book of the Medieval Knight.. London: Arms and Armour Press. ISBN 978-0-85368-715-3. 
  • The Ransom of Olivier de Guesclin, in Historical Research 129, May 1981.