Bismarck (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bismarck
Režija Wolfgang Liebeneiner
Producent Heinrich Jonen (izvršni)
Willi Wiesner (izvršni)
Scenario Rolf Lauckner
Wolfgang Liebeneiner
Uloge Paul Hartmann
Muzika Norbert Schultze
Fotografija Bruno Mondi
Montaža Walter von Bonhorst
Studio Tobis-Tonbild-Syndikat
Datum(i) premijere
6. decembar 1940 (1940-12-06)
Trajanje 118 min.
Zemlja Treći rajh Njemačka
Jezik njemački
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Die Entlassung

Bismarck je njemački crno-bijeli historijski film snimljen 1940. u režiji Wolfganga Liebeneinera. Protagonist, koga glumi Paul Hartmann je Otto von Bismarck, pruski kancelar i državnik koji je sredinom 19. vijeka kombinacijom vješte diplomacije i munjevitih ratnih pohoda uspio ujediniti Njemačku.

Film je napravljen uz pokroviteljstvo nacističke vlade, koja je kroz lik Bismarcka i njegovih državničkih uspjeha nastojala implicitno sugerirati sličnosti sa Hitlerom, odnosno njegovim uspjesima koji su u vrijeme snimanja koincidirali sa padom Francuske i uspostavom njemačke hegemonije nad Evropom. Nacističkoj propagandi je trebala služiti i scena u kojoj Bismarck govori kako je za budućnost Pruske i Njemačke neophodan savez sa Rusijom, a što se tumači kao implicitno opravdavanje nacističkog pakta sa Sovjetima; ta je scena bila isječena nakon početka operacije Barbarossa sljedeće godine. Bismarck je također trebao imati i eksplicitno antisemitski sadržaj, odnosno scene u kojoj jevrejski bankari i političari Bismarcku rade o glavi, ali ih je Liebeneiner uspio izbaciti. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, te je Liebeneiner zahvaljujući tome dvije godine kasnije snimio nastavak Die Entlassung, gdje je Bismarckov lik preuzeo Emil Jannings, a koga kritičari danas smatraju superiornijim.

Bismarck je nakon drugog svjetskog rata bio zabranjen od savezničkih vlasti, ali je tu zabranu kasnije skinula zapadnonjemačka vlada.


Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]