Bill Maher

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bil Mar

BillMaherSept10.jpg

Puno ime Vilijam Mar mlađi
Datum rođenja: 20. januar 1956.
Mesto rođenja: Njujork (SAD)

Vilijam „Bil“ Mar mlađi (engl. William "Bill" Maher, Jr.; Njujork, 20. januar 1956) je američki stendap komičar, televizijski voditelj, politički komentator, pisac i glumac. Pre svoje sadašnje uloge voditelja u emisiji Real Time with Bill Maher na kanalu HBO, Mar je bio voditelj emisije Politically Incorrect emitovane na kanalima Komedi central i ABC.

Maher je poznat po svojoj političkoj satiri i društveno-političkim komentarima, koji obuhvataju širok spektar tema kao što su: religija, politika, razne vrste birokratija, politička korektnost, masovni mediji, pohlepa među ljudima i osobama na visokim političkim položajima i nedostatak intelektulane radoznalosti biračkog tela.[1] On podržava legalizaciju marihuane i istopolnih brakova, a takođe je članak organizacije PETA.[2] Takođe je i veliki kritičar religije i člana savetodavnog odbora Projekta Razum, fondacije za promovisanje naučnog znanja i sekularnih vrednosti u društvu.[3] Mar je 2005. godine bio rangiran na 38. mestu Komedi centralove liste 100 najvećih stendap komičara svih vremena[4], a 14. oktobra 2010. je dobio svou zvedzu na Holivudskom bulevaru slavnih.[5]

Mar je oštar kritičar religiozne desnice u Republikanskoj stranci u koju spadaju Džordž Buš mlađi, Sara Pejlin, Mišel Bahman i Rik Santorum.

Reference[uredi | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kôd]