Berlin Hauptbanhof

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Berlin-Hauptbahnhof–Lehrter Bahnhof za vrijeme izgradnje

Berlin Hauptbahnhof (njemački za "Centralna stanica Berlin"; Berlin Hbf) je glavna željeznička stanica u njemačkom glavnom gradu Berlinu, odnosno najveće željezničko čvorište u Evropi. Stanica se otvorila 26.5. 2006., a sagrađena je mjestu nekadašnje stanice Lehrter Bahnhof, koja je operirala pod privremenim imenom Berlin Hauptbahnhof–Lehrter Bahnhof kao jedna od stanica berlinskog metroaa prije nego što je postala glavna željeznička stanica.

Originalni Lehrter Bahnhof (Stanica Lehrte) otvorila se godine 1871. kao posljednje odredište željezničke pruge koja je spajala Berlin s Lehrteom, blizu Hanovera, a koja je je kasnije postala najvažnijom njemačkom željezničkom prugom u smjeru istok-zapad. Stanica je kasnije postala završno odredište za vlakove od i za Hamburg nakon zatvaranja obližnjeg Hamburger Bahnhofa (Stanice Hamburg). Godine 1882, nakon dovršetka Stadtbahna (Gradske željeznice, berlinske četverotračne centralne željezničke pruge, koja uključuje i lokalne i glavne linije), sjeverno od glavne stanice, manja stanica zvana Lehrter Stadtbahnhof je otvorena kako bi se spojila s novom prugom. Ova stanica je kasnije postala dio berlinskog S-Bahna.

Nakon velikih oštećenja za vrijeme drugog svjetskog rata, stanica je djelomično vraćena u upotrebu, ali je to ukinuto 1951. Godine 1957, s prugama za Zapadni Belin pod kontrolom Istočne Njemačke, Lehrter Bahnhof je konačno zatvoren. Lehrter Stadtbahnhof je, međutim, nastavio služiti kao stanica S-Bahna. Godine 1987, stanica je preuređena i obnovljena kako bi se obilježila 750. godišnjica osnivanja Berlina.

Nakon Ponovnog ujedinjenja Njemačke odlučeno je da se berlinska željeznička mreža poboljša s izgradnjom nove pruge u smjeru sjever-jug, odnosno nadopuni Stadtbahn koji ide u smjeru istok-zapad. To je postala logična, iako možda ne najprikladnija, lokacija nove centralne stanice.

Prilikom otvaranja stanice, 17-godišnji muškarac je nožem izbo 20-ak ljudi.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]