Beogradska filharmonija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Belgrade Philharmonic Orchestra.jpg

Beogradska filharmonija, sa 98 muzičara prosečne starosti oko 35 godina i 89 godina dugom tradicijom, napravila je značajan uspeh i tokom poslednje decenije pozicionirala se kao vodeći nacionalni orkestar. Prema navodima međunarodnih medija, Filharmonija je jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), kultni srpski orkestar (Financial Times), najuspešnija kulturna institucija u Srbiji, (Jutarnji list, Zagreb) i najjače PR oružje Srbije (Kvällsposten, Malmö).

Ovakav imidž vrlo brzo je privukao mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dali svoju podršku daljem razvoju Beogradske filharmonije. Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Sare Čang, Kšištofa Pendereckog, Sera Nevila Marinera, Ivrija Gitlisa, Barija Daglasa, Sol Gabete i drugih. Od 2010. godine šef-dirigent Beogradske filharmonije je proslavljeni kineski dirigent Muhai Tang. Svojim kreativnim i često provokativnim marketingom Beogradska filharmonija konstantno privlači pažnju javnosti, što je uticalo na razvoj imidža orkestra kao nosioca društevnih promena. Uz visok kvalitet izvođenja, programsku politiku koja prati najsavremenije svetske trendove i dobar imidž, publika se postepeno vratila u sale. Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta sa strateškim partnerima. Osnovni ciljevi Fondacije su obezbeđenje lokacije i projekta nove koncertne sale, unapređenje kvaliteta instrumenata, razvoj kulturnih projekata u saradnji sa filharmonijama iz susednih zemalja i razvoj projekata približavanja klasične muzike mlađoj populaciji.

Tokom nekoliko poslednjih godina orkestar je imo zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Austriji, Švedskoj, Francuskoj, Slovenii…Gostovanja na festivalu u Ravelu 2010, u Strazburu povodom presedavanja Srbije Savetom Evrope 2007, najduža turneja jednog simfonijskog orkestra u Švedskoj 2006, velika italijanska turneja 2011, samo su neka od poslednjih zapaženih međunarodnih nastupa našeg orkestra. Intezivirana je regionalna saradnja sa filharmonijama Zagreba i Ljubljane kroz projekat Pika-Točka-Tačka.

Direktor filharmonije od 2001. je Ivan Tasovac.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]