Begotten

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Begotten
Žanreksperimentalni
horor
nijemi film
RežijaE. Elias Merhige
ProducentE. Elias Merhige
ScenarioE. Elias Merhige
UlogeBrian Salzberg
Donna Dempsey
Stephen Charles Barry
MuzikaEvan Albam
Datum(i) premijere[1]
Trajanje78 minuta
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Za uporabu riječi u Novom zavjetu i kršćanskoj teologiji vidi monogenēs.

Rođen (engl. Begotten[2]) američki je eksperimentalni/horor film čiji scenarij, produkciju i režiju potpisuje E. Elias Merhige.

Film se bavi pričom o Postanku i njegovoj reimaginaciji. Merhige je u raspravi s pitanjima i odgovorima otkrio da je njegova primarna inspiracija bilo iskustvo bliske smrti koje je proživio u dobi od 19 godina nakon automobilske nesreće. Mehrige je također izjavio da bi volio da ovaj film postane prvi dio trilogije. U traženju primjerenih financijskih izvora naišao je na poteškoće pa se u to vrijeme nije znalo ako/kada će druga dva filma biti snimljena. Drugi film neslužbene trilogije, 14-minutni film naslovljen Zveket nebeskih ptica, bavi se evolucijom. Premijerno je prikazan 2006. godine na Turner Classic Moviesu, a snimljen je u sličnu vizualnu stilu.

Radnja[uredi | uredi kod]

Priča počinje s odjevenim "Bogom" koji obilno krvari nakon što se eviscerirao, a čin naposljetku završava njegovom smrću. Žena, Majka Zemlja, izranja iz njegovih ostataka, uzbuđuje mu tijelo, te se oplođuje njegovim sjemenom. Nakon što je zatrudnjela odlazi tumarati nepreglednim i golim krajolikom. Trudnoća se izražava u potpuno odraslu čovjeku u grčevima kojeg prepušta njegovim snagama. "Zemljin Sin" susreće skupinu bezličnih nomada koji ga zgrabe nečime što se doima poput vrlo duge pupkovine ili užeta. Zemljin Sin povraća organske dijelove, a nomadi ih uzbuđeno prihvaćaju kao darove. Nomadi naposljetku primiču čovjeka vatri i spaljuju ga. "Majka Zemlja" pronalazi uskrslog čovjeka i tješi ga. Ona ga obuzda sličnom pupkovinom. Pojavljuju se nomadi i počinju je silovati. Zemljin Sin ostaje sam tugovati nad beživotnim tijelom. Pojavljuje se skupina likova koji je odnose i raščlanjuju, vrativši se potom po Zemljina Sina. Nakon što i njega također raščlane, skupina zakapa ostatke, posadivši dijelove u zemljinu koru. Mjesto pokopa postaje bujno cvijećem.

Uloge[uredi | uredi kod]

  • Brian Salzberg – Bog Koji Se Ubija[3]
  • Donna Dempsey – Majka Zemlja
  • Stephen Charles Barry – Zemljin Sin-Meso na Kosti

Produkcija[uredi | uredi kod]

Rođen nema nijedan dijalog, već rabi grube i nepomirljive slike čovječje boli i patnje u pričanju svoje priče. Osim toga ima malo glazbe, a umjesto nje su filmu pridruženi zvukovi zrikavaca uz povremenu uporabu drugih zvučnih efekata poput groktanja i udaranja. Film je snimljen na crno-bijelom dijapozitivu, a zatim je svaka filmska slika refotografirana radi jačeg kontrasta prikaza. Izgled je opisan u traileru kao "Rorschachov test za oko". Mehrige je izjavio da je za svaku minutu originalnog filma bilo potrebno 10 sati refotografiranja radi željena izgleda.

Teme[uredi | uredi kod]

Iako filmu nije jednostavno pristupiti — nedostaju mu dijalozi i pronicljivi kulturni simboli — on sadrži referencije na razne religijske i poganske mitove. Kršćanski elementi prisutni su u oplodnji Majke Zemlje od Boga koja nalikuje oplodnji Marije od Duha Svetoga. Slična je priča djelomice prisutna u egipatskoj mitologiji u kojoj se Izida oplođuje penisom ubijenog boga Ozirisa, a zatim porađa Horusa.

Kritička recepcija[uredi | uredi kod]

Recepcija filma bila je prilično pozitivna. Film drži postotak od 67% u poretku odobravanja na Rotten Tomatoesu.[4] Phil Hall u Wiredu je rekao: "Malo filmova ima snagu potresnuti publiku bijesom, imaginacijom i umjetničkim nasiljem Rođena."[5] Susan Sontag nazvala ga je "jednim od 10 najvažnijih filmova modernih vremena."[6] Film čini da se "Eraserhead doima kao Ernest spašava Božić" – časopis Time.

Rođen je trenutačno zabranjen u Singapuru.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Begotten (1990) - Release dates
  2. Engleska riječ begotten rabi se u Bibliji u prevođenju grčke riječi μονογενὴς (dosl. engl. only begotten) koja se u Bibliji na hrvatskom jeziku najčešće prevodi kao jedinorođen ili, u slučaju imenice, kao jedinorođenac (grč. ο μονογενὴς). Stoga je naslov filma Rođen bliži izvornom značenju od alternativnog prijevoda Začet koji se ponekad pojavljuje.
  3. „Cast and Crew information – Allmovie”. Arhivirano iz originala na datum 2010-04-22. Pristupljeno 2013-03-13. 
  4. „Rotten Tomatoes – Begotten”. 
  5. „Begotten Not Forgotten”. Phil Hall. 
  6. „Allmovie – Begotten”. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Upozorenje: Prikazni naslov "Begotten" zameniće prethodnito prikazan naslov "<i>Begotten</i>".