Bardača (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 45° 6' 6" N, 17° 26' 26" E

Bardača
Jedno od jezera Bardače.
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Oblasti Republika Srpska
Koordinate45°06′33″N 17°26′07″E / 45.10917°N 17.43528°E / 45.10917; 17.43528
Karta
Bardača (jezero) na mapi Bosne i Hercegovine
Bardača (jezero)

Barski rezervat Bardača je kompleks od 11 jezera smještenih u plavnom području između rijeka Save i Vrbasa. Nalazi se sjeveroistočno od Banje Luke, u opštini Srbac, (Republika Srpska, BiH). Najpoznatija i najveća od ovih jezera su: Prevlaka, Veliki i Mali Dajkovac, Raktovac, Necik, Lug i Dugo polje jedan i dva.

Proglašena je "Ramsarskim mjestom", odnosno uvrštena je na svjetsku listu zaštićenih močvarnih područja.[1]

Oko polovine Ramsarskog područja obuhvata ribnjake izgrađene od početka 20. stoljeća, a dodatno proširene 1960 -ih za potrebe navodnjavanja. Ostali dio su naplavljene površine, šume, obrađeno zemljište i nastanjene površine. Hidrološki režim je prekinut izgradnjom kanala, pumpnih stanica i branama na obližnjim potocima. Područje je ugroženo stalnom i intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom i nerazumnom upotrebom vještačkih đubriva i pesticida.[2]

Ekosistem[uredi | uredi kod]

Bare, poplavna šuma, livade i močvare podržavaju niz ugroženih vrsta i čine važno mjesto za gniježđenje i zaustavljanje ptica kojih je registrovano 178 vrsta. Postoji bogata fauna riba sa registrovanih 26 vrsta (na primjer, Gymnocephalus schraetzer, Zingel streber) i niz vodozemaca poput Salamandra salamandre, rana dalmatina i kornjače Emys orbicularis. U ovom močvarnom regionu registrovano je i 280 biljnih vrsta.

Izvori[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Mapa Ramsarskih područja u Bosni i Hercegovini - Ramsar Sites Information Service(en)
  2. „Močvara Bardača”. Ramsar Sites Information Service. Pristupljeno 9. 2. 2021. (en)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]