Atal II Filadelf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Portret za koji se pretpostavlja da prikazuje Atala II Filadelfa

Atal II Filadelf (grčki: Attalos II Philadelphos, Ἄτταλος Β' ὁ Φιλάδελφος, što doslovno znači "Atal Bratoljub", 220. pne.–138. pne.) bio je kralj Pergama. Bio je drugi sin kralja Atala I Soter i kraljice Apolonide (?). Na prijestolje je stupio kao suvladar svog bolesnog starijeg brata Eumena II godine 160. pne. a dvije godine kasnije, nakon Eumenove smrti, se oženio za bratovu udovicu Stratoniku (grčki: Στρατονίκη).

Prije dolaska na prijestolje Atal se istakao kao sposoban vojskovođa. Za vrijeme rimsko-sirijskog rata je odbio seleukidsku invaziju 190. pne. a potom je zajedno s Rimljanima vodio uspješan pohod na Galatiju. Godine 182. pne. ponovno je uspješno ratovao protiv Seleukida, porazivši vojsku Farnaka I od Ponta. Godine 171. pne. je pomagao rimskoj vojsci konzula Krasa u trećem makedonskom ratu.

Atal je često boravio u Rimu u diplomatskim misijama te brzo stekao tamošnju naklonost. Kada su mu jednom Rimljani ponudili da svrgne svog brata, on je to odbio. Nakon dolaska na vlast, koristio se rimskom pomoću u sukobu s bitinijskim kraljem Prusijom 156-154. pne. Rimljani su mu također pomagali kada je 150. pne. nastojao postaviti pretendenta Aleksandara Balasa na seleukidsko prijestolje. Također je pomogao i Nikomedu II da dođe na bitinijsko prijestolje.

Zajedno sa svojim prijateljem Arijaratom V od Kapadokije je proširio teritoriju svog kraljevstva. Za vrijeme vladavine je sagradio gradove Filadefija i Atalija. Bio je poznat kao pokrovitelj nauke i umjetnosti, a u slobodno vrijeme je pronašao novu metodu izrade goblena. U starosi mu je pri upravljanju državom pomagao glavni ministar po imenu Filopemen.

Prethodi:
Eumen II
Atalidski vladar
Slijedi:
Atal III