Rimsko-sirijski rat

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimsko-sirijski rat
Asia Minor 188 BCE.jpg
Datum 192-188. pne.
Lokacija Grčka i Mala Azija
Rezultat pobjeda anti-sirijske koalicije, sporazum u Apameji
Casus
belli
seleukidska invazija Grčke
Teritorijalne
promjene
Karija Likija južno od rijeke Meander, zemlje sjeverno od Meandra pa sve do gorja Taurus pripojene Pergamu.
Zaraćene strane
Seleukidsko Carstvo,
Etolski savez,
Atamanija
Rimska Republika,
Ahajski savez,
Makedonija,
Pergam,
Rodos
Komandanti
Antioh Veliki,
Hanibal
Emilije Regil,
Scipion Azijatik,
Eumen II Pergamski,
Filip V Makedonski

Rimsko-sirijski rat također poznat i kao Antiohov ili Sirski rat se vodio od 192. do 188. godine pne. između koalicije na čelu s Rimskom Republikom na jednoj strani te seleukidskog kralja Antoha III i njegovih saveznika na drugoj strani. Završio je rimskom pobjedom zahvaljujući kojoj se rimska hegemonija počela širiti an Istočnim Mediteran, a Seleukidsko Carstvo počelo gubiti dotadašnji status helenističke supersile.

Uzrok[uredi - уреди | uredi kôd]

Direktan uzrok za izbijanje rata je to što je Antioh III za vreme Drugog makedonskog rata počeo da osvaja egipatske posede u Maloj Aziji. Ova osvajačka politika je ugrozila samostalnost Pergama. Štiteći interese svojih saveznika, Rimljani su najpre od Antioha zatražili da se povuče iz osvojenuh oblasti, ali pošto je on to odbio, Rimljani su mu objavili rat.

Početak rata[uredi - уреди | uredi kôd]

U početku je Antioh prebacio svoje jedinice u Heladu, računajući na pomoć polisa, koji su bili nezadovoljni rimskom politikom. Ali je većina polisa stala na stranu Rima, pa je njihovim zajedničkim delovanjem Antioh morao da se vrati u Malu Aziju.

Bitka kod Magnezije[uredi - уреди | uredi kôd]

Bitka se odigrala 190. godine pne. i u njoj je Antioh poražen od strane Rima. Lišen saveznika, sa vojskom koja je pretrpela teške gubitke morao je da moli za mir.

Mir[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema ugovoru sklopljenom 188. godine pre.n.e., odrekao se svih poseda u Maloj Aziji. Pored toga obbavezao se da neće držati bojne slonove i ratnu flotu. Poraz u Sirskom ratu označio je slom političke moći Seleukida.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Istorija za I razred gimnazije-Snežana Ferjančić, Tatjana Katić